Замъкът Бликлинг Хол

26.03.2013
Бликлинг Хол

Замъкът Бликлинг Хол (Blickling Hall) се намира в Бликлинг, Норфък, Англия. Той и принадлежащите към него градини и паркове заемат обща площ от 1933 хектара. Някогашната резиденция днес е собственост на британският Национален тръст и е известна като най-посещаваното от духове места.

Британският Национален тръст е независима дарителска организация, чиято цел е да изкупува известни имения, резиденции, паметници на културата и всякакви значими сгради и след реставрирането им да им придава необходимото уважение сред публичността. Цялото име на организацията е Национален тръст за исторически или природно значими места (Nationa Trust for Places of Historic Interests or Nationa Beauty).

Тази организация е една от основните, действащи на територията на Англия, Уелс и Северна Ирландия. Като цяло идеята е тя да се грижи за историческите паметници в страната, сред които в ръцете й попада и имението Бликлинг Хол. През месец октомври 2007 г. излиза проучване на Националният тръст, според което замъкът е най-посещаваното от духове място във Великобритания. Той е на първо място от общо десет обекта и естествено придобива голяма популярност като туристическа дестинация.

Замък Бликлинг Хол

Националният тръст се сдобива с имота по време на Втората Световна война, но после го отдава под наем. През 1960 г. решава да си го върне и започват ремонтни дейности с цел възстановяването му. Идеята е замъкът да бъде поднесен на обществената публичност в автентичен вид. Официалното откриване се състои през 1962 г., като имотът носи името "Бликлинг Хол, градина и парк", което стои и до днес на табелата, поставена за хилядите му посетители.

Първоначално имотът е закупен от сър Джон Фастълф, който по време на 100-годишната война успява да натрупа богатства. За известно време той превръща имота в свой дом, но по-късно го продава на семейство Болейн. Именно през периода, в който замъкът е бил в ръцете на Болейн, той претърпява сериозни промени и реконструкции, които са очертали сегашния му облик.

Бликлин Хол Градина

Томас и Елизабет Болейн имат няколко деца, които умират твърде рано. Освен Мери и Джордж, за които се смята, че оцеляват до преклонна възраст, всички други деца умират в най-ранна възраст. Сред тях най-голяма известност придобива детето Ан, чийто портрет още виси закачен на стените на Бликлинг Хол.

Хората, поддържащи днес имота, са убедени, че той е посещаван от призраци. Смята се, че прокълнатият баща, който не успял да спаси дъщеря си, Ан, никога не намира покой и духът му продължава да броди из коридорите на имението. Според очевидци това се случва всяка година по едно и също време. В призори преди да изкукуригат първи петли, сър Томас е принуден да премине през 12 моста, за да намери своето опрощение.

Говори се, че тук не витае само духът на сър Томас, но и на Джон Фъстълф, който също посещавал своя така желан дом. Според менажерката на Бликлинг Хол тези събития се случват всяка година около 19 май.

Ако сте любители на силните усещания или сте просто любопитни, можете по всяко време да посетите замъка и да установите дали наистина във въздуха му витаят мистерии.

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати