Замъкът Пенденис

11.12.2010
Pendennis CAstle

Замъкът Пенденис (Pendennis Castle) е един от девизионните фортове, които Хенри VIII е построил на територията на Английското кралство. Този дворец днес не предлага особено вълнуващи и зрелищни колекции от кралски принадлежности, картини и бойни принадлежности, но за сметка на това исторически наситената атмосфера около него е уникална по своему.

Пенденис се намира в английската област Корнуол. Издигнат в годините между 1540 и 1545 г., основната зел на построяването му била да защитава входа на река Фол откъм западната й страна. В края на 1530 г. Хенри VIII е под заплаха от война с Франция и Испания, защото решава да се раздели с католическата си жена - Катерина Арагонска. В резултат на това, на краля му се налага да издигне защитни крепости из цялото южно крайбрежие на Англия.

По същото време на източния бряг на реката е построен и замъкът Свети Меуис, а основаната задача на двете крепости е да охранява пътя за Карик от испански нашествия. Самият замък се състои от съвсем обикновена голяма кръгла кула, пред която е изградена входната порта, заключена между ограждащата защитна стена.

И докато за построяването на Пенденис са отделени по-малко средства и усилия, то в източния замък са вложени повече старание и естетика. Макар и построен за бойна крепост той е бил орнаментиран с декоративни каменни резби.

През вековете Пенденис е играл ключова роля в редица битки. Стратегическото му разположение - високо на хълма с изглед към града и околностите е огромно предимство в защитните техники и тактики на англичаните. Именно този факт импозволява да издържат доста дълго срещу атаките на парламентарните сили през 1646 г.

По-прецизната крепост на източния бряг на река Фол се намирала в по-неизгодна стратегическа позиция – реално той не е имал защита срещу наземни атаки и губернаторът на Свети Мауис незабавно се предава на парламентарните войски. Двете крепости са били и част от крайбрежната защитната система на Великобритания по време на двете световни войни.

Днес в крепостта Пенденис е открит център, който позволява на посетителите да проследят увлекателната история на замъка. За тази цел са изградени аудио-визуални дисплеи, както и възстановка на бойни сцени.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати