Замъкът Доувър

22.11.2010
Доувър

Замъкът Доувър (Dover Castle) определено се отличава от останалите средновековни крепости на територията на Англия. Освен, че е изключително красив, а същевременно и страховит, той се счита за най-старата запазена крепост в Англия и една от най-старите въобще в Европа. Освен това дворецът е и една от най-големите английски крепости.

Издигнат над пристанището и Английския канал Доувър се намира в графство Кент, на брега на пролива Па дьо Кале, което е най-тясната част от протока Ла Манш между Великобритания и Франция.

Още в онези далечни векове Доувър си печели прозвището “ключ към Англия” заради изключително важното си стратегическо разположение. Заради стратегическото си положение, Днес замъкът е превърнат в музей, достъпни за посетителите са всички негови части, включително и прочутите дувърски тунели.

С невероятния си вид Дувърската крепост оказва силно въздействие върху наблюдателя. Могъщите стени, огромните кули напомнят за суровото и бурно и мистериозно минало на замъка. Днес отлично запазената конструкция на двореца е фон на много телевизионни и кинопродукции, сред които са “Хамлет “, “Лейди Джейн” и др.

Крепостта е разположена върху прочутите Бели скали и още в доримско време тук са съществували военни укрепления, обградени с валове. На 14 октомври 1066 г., след победата над Харолд II в битката при Хейстингз, пътят на Уилям Завоевателят към Уестминстърското абатство минава през Ромни, Доувър, Кентърбъри, Съри и Беркшир. Още тогава вниманието на новия крал е привлечено от местността.

Строежът на крепостта започва при крал Хенри II Плантагенет, внук на Уилям I. В продължение на 10 години – от 1178 до 1188 г., под ръководството на архитекта Морис Инженера е построен внушителният донжон заедно с укрепленията на крепостта. По време на управлението на Хенри III Доувър претърпява сериозни промени. Издигната е външна крепостна стена, зад която остават замъка, римския фар и църквата. При владичеството на Хенри VI Тюдор дувърските стени са укрепени отново, за да противостоят успешно на новите оръжия, които навлизат в армията.

Замъкът Доувър

При североизточната и югоизточната стена на замъка Доувър са издигнати пристройки, от които започват стъпала, водещи към донжона посредством три пилона. Кулата има проход, който води към приземния етаж. За да се подсили сигурността му, достъпът до него се пази от три врати, снабдени със здрави резета.

Стъпала водят до параклиса, който се намира на втория етаж на първия пилон. Продължават покрай ризницата и стигат до висящ мост, отвеждащ към втория пилон. В долния параклис се влиза само от пристройката. На приземния етаж се намират няколко стаи и складове. В края на 18 в. век са добавени и зъбчатите парапети на кулата, когато се надстрояват и масивните сводове от камък, за да поберат големите оръдия.

3.5
Общо гласували: 4
5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати