Замъкът Корфу в Гърция (Corfu Castle)

18.09.2010
Corfu Castle

Остров Корфу е разположен в Западна Гърция. Той се намира в Йонийско море в близост до границата с Албания. Най-големият град на острова носи също името Корфу. Той е същинска съкровищница на исторически и културни забележителности – може да се видят двореца “Мон Репо”, няколко музеи и църкви - например църквата “Св. Спиридон” (светията-закрилник на Корфу). Гледката към замъка от пристанището и от Стария град е наистина завладяваща. Старият град е най-големият в Гърция "жив" средновековен комплекс.

Живописните стръмни улички водят към паметници, византийски църкви, венециански стълби и облечени в мрамор фонтани.

Корфу е второто име на гръцкия остров и то се появява през византийски времена от думата Корифи - връх, заради издигащия се над града акропол. От думата Корифи произхожда названието Корфу, известно по цял свят.

Освен красивата природа на острова, посетителите могат да се насладят на няколкото венециански замъка. Корфу е бил под Венецианско управление между 15 и 18 век, което е оставило отражение до днес в архитектурата на града и в неповторимата атмосфера, която витае наоколо. Замъкът Корфу е издигнат от венецианците върху останките на по-стара предходна византийска крепост. Строежът на крепостта е завършен на два етапа.

През първия тур от строителните дейности, през периода между 1400 и 1500 г. венецианците подсилили византийските стени и изкопали задължителния за всяка крепост защитен ров. Носът на замъка Корфу бил издигнат на изкуствен остров, до който водел подвижен мост. Известен като Контра Фоса (Contra Fossa), в по-нови времена той става злополучно популярен като класическо място за самоубийства.

Вторият етап от строежа на замъка Корфу (Corfu Castle) през 16-18 век завършва с довеждането до краен етап на започнатите строежи през 1546-1588 г., след което крепостта е подсилена с допълненията и изменения, направени от британците.

Днес особено впечатляващи и внушителни са двата запазили се бастиона, които носят имената на италианските инженери Мартиненджо и Саворгнан. Интересни са още по-късно построените британски сгради, като например църквата "Св. Георги", построена през 1840 година като базилика с впечатляващи дорийски колони. Повечето от църквите и други сгради са били унищожени обаче през вековете, включително и най-важната сред тях – главният Венециански дворец.

4
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати