Замъкът Вартбург

18.09.2010
Wartburg

Замъкът Вартбург (Wartburg Castle) носи славата на „най-немския” дворец. Заобиколен от гъсти гори този дворцов комплекс е спряган също като най-перфетния в много отношения замък. Въпреки че Вартбург днес е запазил някои от оригиналните си части, грижливо реставрирани през 19 век, но все още се усеща атмосферата на удивителната мощ ня някогашната средновековна крепост.

Замъкът Вартбург е построен насред планините на Тюрингия. Конструкцията му стои на 410-метрова пропаст югозападно от Айзенах, като от височината му се открива красива гледка към немския град. Той бил построен на висока скала преди около 1000 години. Една от легендите гласи, че строителството е започнало през 1067 година, по заповед на граф Людвиг Шпрингер. То продължило повече от сто години, но окончателно замъкът бил завършен през 19 век.

Историята разказва как графът бил опиянен от дивата красота на планинския хълм, върху който сега стои Вартбург. Възхитен той възкликнал: „Warte, Berg - du sollst mir eine Burg werden! ” или в превод: „Почакай, планино, ти трябва да станеш моя крепост! ”. Името Вартбург в крайна сметка идва от колаборацията на немските думи „вартен” и „бург”.

Сред историческите личности, които са белязали Вартбург с присъствието си са Мартин Лутър, който прекарва дълъг период в изгнание отвъд стените на крепостта. Под псевдонима Рицар Джордж той завършва тук превода на немски език на Библията. Говори се, че докато пишел в килията си той имал периоди на мрачна депресия и сам изрекъл фразата: „Воювах срещу дявола с мастило.”

След Мартин Лутер, през 1777 г. Йохан Волфганг фон Гьоте прекарва пет седмици във Вартбург, за да завърши своя превод на Светото писание. Гьоте е известен с фразата "Германците не са били хора преди Лутер."

WArtburg castle

Днес замъкът Вартбург е регионален музей. Архитектурата на двореца е униклана смесица от различни епохи. Долавят се моменти на романски, готически и ренесансов стил. Заради голямото си значение за немската интеграция и единство, Вартбург е включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1999 г.

Най-старата част, останала от Вартбург датира от края на 12 век, а днес тя се намира в левия край на втория двор и в нея се провеждат различни концерти. Няколко структури са добавени през 19 век, когато е цялостната реставрация на Вартбург. В музея на Вартбург са изложени предмети, които датират още от 9 век, като картини, скулптури, оръжия, мебели и килими.

4.3
Общо гласували: 9
5 4
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати