Замъкът Аларкон

18.09.2010
Замъкът Аларкон

Замъкът Аларкон (Alarcon Castle) е атрактивна, отлично запазена средновековна крепост, която се намира в централна Испания, в провинция Ла Манча. Тази крепостна постройка се извисява над едноименното испанско градче, като доминира над него от висок около 200 фута скалист нос. Под грандиозно извисяващият се Аларкон остава плодородната долина на река Юкар.

Исотрията на замъка Аларкон започва някъде през 7-8 век, когато първоначалната постройка тук е издигата от маврите. През 12 век крепостта е във владение на крал Алфонсо VIII. В по-късен етап от историята Аларкон става домът на Маркиз де Вилена, а лсед това е и фамилно имение на писателя Don Juan Manuel. За близо дванадесетте века от съществуването си крепостта е преживяла и е взела участие в много въстания и обсади.

От зъберите на Аларкон има интересна гледка към цялата крепост и към главната кула. Тройната отбранителна стена е същинска препратка назад към Средновековието. Въпреки масивната дефанзивна система, основната отбрана на крепостта идва от самото й разположение. Аларкон е защитен от нападение, защото е издигнат идейно на ръба на дерето с реката Юкар, която си е един естествен ров от три страни и надолу към дерето.

Alarcon Castle

Днес Аларкон е превърнат в атрактивна туристическа атракция, като гостите на замъка имат възможност да пренощуват в една от 13-те стаи предназначени за това. Всички те се намират в голямата кула, като повечето са малки и не бягат от някогашния си средновековен въшен вид с едно малко прозорче в дъното.

Голямата зала на Аларкон днес е превърната в нещо като столова, а стените й са декорирани с бойни брони, средновековни оръжия и мрачни картини. Макар и малък замъкът Аларкон впечатлява с абсолютната си автентичност, която е магнетична за стотици посетители годишно, които идват за да прекарат един-два дена с духа на миналото.

3.2
Общо 5 гласували
5 0
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати