Замъкът Ермитаж

27.12.2010

Замъкът Ермитаж (Hermitage Castle) е известен като стожерът на най-кървавата долина във Великобритания. Както най-вероятно можете да се сетите, това определение идва от изключително наситеното с кървави боеве и сражения минало на замъка Ермитаж. Известен още и като Бункерът от Лийдърсдейл, Ермитаж днес е полуразрушен дворец в пограничния район на Шотландия. Въпреки, че руините напомнят за вековната старост на Ермитаж, той все още е магнетично място за туристически посещения, най-вече заради внушителния си външен вид и злокобната атмосфера, която витае наоколо.

Смята се, че поизходът на името Ермитаж идва от старофренски: l'armitage, което се превежда като бункер. Предполага се, че дървеният замък на това място е построен някъде около 1240 година Николас де Солис в типичен нормански стил. Замъкът Ермитаж остава собственост на фамилията на Солис докъм 1320 година, когато неговият син – Уилям, е задържан с обвинения за магьосничество и опит за убийство на шотланския крал Робърт I. Една злокобна легенда около ареста на Солис разказва, че той бил осъден на смърт, като бил „претопен” в казан с разтопено олово. Реалната фактология обаче сочи, че Уилям загива като затворник в замъка Дъмбартън.

Hermitage Castle

Някъде около 1371 г. дървеният Ермитаж попада в ръцете на първия граф на Дъглас. Той преобразява коренно външния вид на замъка Ермитаж, като го превръща в силна, почти непревземаема каменна къща-кула. Третият граф на Дъглас прибавя към всеки ъгъл на укреплението на Ермитаж по една висока наблюдателница някъде около 1390 година. В интерес на изстината външният вид на средновековния Ермитаж с неговите четири кули е това, което се вижда и днес.

След това дворецът пада в ръцете на графовете Ботуел. Историята на замъка Ермитаж през цялото врем ена неговото съществуване е наситена с кръв, убийства и цел на амбициозни и безкомпромисни владетели. Единствената романтична история, която може да се разкаже около замъка Ермитаж идва от октомври 1566 година, когато дворецът принадлежи на четвъртия граф на Ботуел - Джеймс Хепбърн.

Той е смъртоносно ранен в една битка и когато тази новина достига до шотландската кралица Мери, тя захвърля всичко и предприема самостоятелно пътуване до своя любим. Все още женена, тя не може да остане дълго до възлюбения си в Ермитаж и скоро тръгва обратно по пътя към къщи. Не щеш ли обаче тя пада в едно блато и се разминава на крачка от смъртта.

Замъкът Ермитаж до днес се смята за един от най-страховитите и злокобните дворци на територията на Шотландия. Според мнозина духовете на фамилия Солис все още бродят из каменните стени на Ермитаж. Не са един или два случаите, в които случайни посетители и работници по ремонта на Ермитаж се кълнат, че са видели бродещи фигури във време, когато Ермитаж е затворен за посещения.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати