Руините на замъка Ашби

24.11.2010
Руините на замъка Ашби

Освен великолепното английско имение Ашби , разположено в областта Нортхамптъншир (Northamptonshire), още един замък на територията на Англия носи името Ашби. Средновековните руини на замъка Ашби са разположени край малкото пазарно градче Ашби-де-ла-Зоуч (Ashby de la Zouch), в централно разположеното графство Лийчестършир.

Руините на замъка Ашби са обявени за паметник на културата първа степен от Английския департамент, който управлява историко-културното наследство на страната. Интригуващият декор на замъка Ашби е прочут като естествен фон на класическия роман на сър Уолтър Скот – Айвънхоу, написан през 1819 година. Историята на ранносредновековната крепост Ашби започва някъде през 12 век, когато той представлява едно фамилно имение.

Негов собственик е бил Алън де Пейрхът, който решил да издигне своето норманско укрепление. Статут и вид на същинско средновековно укрепление замъкът Ашби добива през 15 век, когато той претърпява основна реконструкция. Добавени са кухнята в западното крило, а цялостно конструкцията е подсилена.

В годините межди 1474 и 1483 година тогавашният собственик на Ашби – Едуард, 4 лорд на Чембърлейн (Edward IV's Chamberlain Lord) добавя параклиса, наблюдателната кула. В по-късен етап замъкът Ашби е посещаван от редица висшестоящи особи, сред които Хенри VII, Мери - кралицата на Шотландия, Джеймс I и Чарлз I.

Днес замъкът Ашби е популярно място сред туристите в района. Посетителите тук имат възможност да научат повече за драматичната обсада на Ашби благодарение на аудио разходката, която може да проследите напълно безпалтно. Авсолючтно задължително е да се иказчите на високата цели 24 метра кула на замъка Ашби , за да успеете да се насладите на превъзходните гледки към околните райони. По време на Гражданската война тази кула е била разделена на две.

Обиколката на средновековните руини на Ашби ще ви позволи да усетите оригиналната обстановка за много от сцените в класическата история Айвънхоу. Не пропускайте да разгледате тайнственият проход, който тръгва от кухнята и който се използва активно по време на обсадата на Ашби , а за да бъде всичко максимално близко до реалните събития от онова време – вземети си факла, за да осветявате тунела.

В рамките на големия и интересен замък Ашби има възможност да си вземете туристически гид, да си купите някои сувенир от магазина за подаръци, а след като обиколите средновековните руини може да си направите приятен пикник в парковите пространства около Ашби.

3.8
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати