Манастирът в Поблет

16.12.2010
Манастирът Поблет

Забележителностите в испанската област Каталуния, които са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното историческо наследство са археологическата сбирка на Тарако и манастира Поблет в Тарагона (1991 година).

Невероятно красив и одухотворяващ Поблет е един от най-големите и стари манастири в Испания, както и най-голямата обител на т.нар. Цистерцианско абатство (Cistercian abbeys) в страната.

Манастирът в Поблет (Poblet Monastery) е посветен на Света Дева Мария, като оригиналното му име е Манастирът на Санта Мария де Поблет (Monastery of Santa Maria de Poblet) . В основата на манастира стои църква, изградена през 12 век. Смята се, че обителта води своето начало от монах цистерцианец, дошъл в тукашните земи от Франция през 1151 година.

Обителта е имала важно значение през Средновековието, като тук е пантеонът на много владетели от Crown of Aragon до James I of Aragon. Поблет е първият от трите побратимени манастири, известни като Цистерцианския триъгълник.

Важността на тези божи храмове идва от това, че те спомагат за укрепване на властта в Каталуния през 12 век. Другите два важни манастира освен Поблет са Vallbona de les Monges и Santes Creus. Манастирът Поблет е изоставен през 1835 година, в следствие на което започва да запада.

Манастирът в Поблет

През вековете Поблет се използва като огромен военен комплекс, като кралски дворец, резиденция и сетне пантеон. Днес структурата и архитектурата на обителта изглеждат великолепно, което не е обичайно за повечето манастири в Испания.

Това е така благодарение на монасите, които са се върнали да живеят тук през 1940 година и са вложили много усилия в реставрацията на Поблет. От уважение към монашеския график манастирът е затворен за посетители за няколко часа на обяд.

За архитект на манастира Поблет се сочи Arnau Bargués, а олтарът е изваяна от Дамян Формент (Damián Forment) през 1527 година. Той изгражда една от най-интересните и внушителни сгради в Каталуния, което остава непроменено и до днес. Манастирът се радва на голям интерес от страна на посетителите най-вече поради гакта, че тук са гробниците и мощите на важни испански владетели.

Разположен сред хълмовете северозападно от Тарагона (Tarragona), манастирът Поблет е ситуиран в естествено красив природен район, което е още един плюс. Входната такса в манастира е около 5 евро.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати