Женският манастир в Саламанка

06.11.2012
Женският манастир в Саламанка

Женският манастир в Саламанка (The Convent of the Ladies Salamanca/Convento de las Dueña Salamanca) е поредната религиозна историческа забележителност, която непременно трябва да се види в този безценен откъм архитектурни паметници град. Известен като Конвенто де лас Дуенас, този комплекс е разположен на площада Пласа дел Консилио де Тренто (Plaza del Concillo de Trento) в непосредствена близост до Доминиканския манастир Свети Стефан в Саламанка (Dominican Convent of St. Stephen(Dominican Convent of St. Stephen), който стои отсреща.

За туристите днес Женският манастир в Саламанка има едно главно предимство. Докато красивите орнаменти и детайли по фасадите на останалите паметници в града са или твърде далеч и нависоко от погледа, архитектурната украса на Женския манастир е буквално на нивото на очите на посетителите. Човек лесно може да се вгледа в издяланите от камък фигури и да забележи очарованието, забавния характер на гротескните човешки фигури, както и на животинските такива.

Женският манастир е посветен на Дева Мария. Изграден е през 1419 година, на мястото на по-ранен дворец от 14 век. Манастирът започва да се строи по нареждане на Хуана Родригес Малдонадо (Juana Rodríguez Maldonado), втора съпруга на Фернандо Алфонсо де Оливера (Fernado Alfonso de Olivera). Всъщност манастирът се появява на мястото на двореца, който Хуан построил за първата си съпруга.

Статуя в Женският манастир в Саламанка

Целта на изграждането на Женския манастир е била да се направи благочестиво място, където монахините и набожните аристократични жени на Саламанка да могат да живеят в едно малко затворено общество. Така постепенно жителите на града почват да наричат обителта Женския манастир.

През 1533 година е построена и църквата към религиозния комплекс върху малкото останали дотогава руини на двореца от 14 век. Храмът е дело на доминиканския монах Фрай Мартин де Сантяго (Fray Martín de Santiago), има блестящ бароков олтар и е уникален с интериора и екстериора си.

Днес за туристически посещения е отворен единствено петстранният ренесансов храм на Женския манастир, който определено има с какво да впечатли. Обителта е затворена в неделя и по празниците, като работи от понеделник до събота, между 11:00 и 12:45 часа и от 16:30 до 17:30 часа. Единичният входен билет е на символичната цена от 2 евро, а за групи, цента е по евро на човек.

Не пропускайте да опитате домашно приготвени сладкиши, които се продават в магазина, наричан деспачо (Despacho). Ще се ориентирате по приятната миризма, идваща от сладкарничката, която е разположена в един от ъглите при влизането във вътрешния двор на Женския манастир в Саламанка.

4.5
Общо 6 гласували
5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати