Цистерианско абатство Фонтене

19.07.2013
Цистерианско абатство Фонтене

Франция е известна като една от страните, които винаги имат с какво да очароват своите посетители. На нейната територия се намира едно истинско съкровище, което е успяло да оцелее сред бурните исторически събития и е давало опора на много вярващи. Това е Бургундския манастир на Цистерианското абатство Фонтене (Cistercian Abbey of Fontenay), който е истински пример за ранните Цистериански монашески общности.

Основан е още през ранния 12 в. и с течение на времето се е разраснал, като днес може да покаже на своите посетители на само килиите на манастира си и великолепната църква, но и много допълнителни постройки, показващи как някога са живеели монасите. Заради важната роля, която играе в историята на Франция е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Цистерианско абатство Фонтене се намира в Бургундия, на около 6 км. от Монтбард. То е лесно достъпно и всяка година е посещавано от около 100 000 души. Заради красивата природна местност в която се намира, както и заради прекрасните му постройки то е сред най-посещаваните места в Бургундския регион.

Цистерианско абатство Фонтене разполага с около десет отделни сгради, сгушени сред красиви градини, заобиколени от вековни гори. Този единствен запазен непокътнат от вековете манастир в Бургундия е основан от Св. Бернар през далечната 1119 г. Мястото в което се намира е специално подбрано още тогава, за да може монасите да се отдадат на спокойствие на своите религиозни дела и молитви.

Особено голяма популярност придобива през 12 и 13 в., въпреки че често е ставал обект на нападения и ограбване, особено по време на Сто-годишната война и последвалите религиозни войни във Франция. Църквата му е построена по средата на 12 век, а малко по късно се завършва строежа и на самия манастири.

По време на Френската революция абатството престава да функционира и манастира е използван за производство на хартия. През 1905 г. започва реставрация на целия комплекс, като по-голяма част от оригиналните структури са обновени, без да се нарушава автентичния им вид.

абатство Фонтене

Днес всички сгради са отворени за посетители. В тях човек може да придобие пълна представа за начина на живота на монасите през вековете. Можете да разгледате църквата, болницата, манастирите, затвора и всички допълнителни постройки, като ковачницата и оборите, в които някога са се отглеждали животни.

Особен интерес представлява ковачницата, която всъщност е първата металургична фабрика в Европа и първата, в която се е използвал хидравличен чук. Тук желязото е произвеждано от самите монаси и цялото им оборудване е оставено почти непокътнато.

Освен с производство на желязо, монасите са се занимавали и с отглеждане на билки, от които са правели различни лекове.

Манастирът на Цистерианско абатство Фонтене е целогодишно посещаема туристическа дестинация, така че можете да изберете подходящият за вас месец според личния ви календар. Входната такса е 9.20 евро.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати