Национален парк Доняна

18.12.2010
Национален парк Доняна

Национален парк Доняна (Donana National Park) е най-големият национален парк в Испания и един от най-важните в Европа. Разположен на около 130 000 дка защитени земи Доняна се намира в рамките на няколко провинции в южната част на Испания, по-голямата част от която принадлежи на провинция Уелва и Севиля, а като цяло съществена част от територията на резервата попада в в автономна област Андалусия.

Голямото значение за опазването на териториите в парка Доняна идва от факта, че тук намират отлична среда няколко уникални екосистеми, които се възползват максимално от мекия климат на района. Паркът е дом на много важни видове растения и изобилие от диви животни. Много редки птици мигрират ежегодно в Доняна. Ключовите думи за Националния парк Доняна са красотата и високата му екологична стойност.

Доняна всъщност са бившите ловни земи на испанското кралско семейство, които са обявени за национален парк през 1969 г. Испанският природен парк е и един от обектите на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО в Испания.

Приблизително около 365 вида птици обитават Доняна, много от които са застрашени от изчезване, а всяка зима тук прекарват над 500 000 птици.

Освен това, в Доняна живеят 21 вида влечуги, 11 вида земноводни, 20 вида сладководни риби, 37 вида неморски бозайници (между тях особено важен е иберийският рис) и около 900 вида растения. Срещат се още елен лопатар, западноевропейски благороден елен (Cervus elaphus elaphus), дива свиня, язовец, египетска мангуста, и застрашени видове като Орел на Адалберт и испански рис.

Национален парк Доняна

Днес посещението на природния парк става единствено чрез специални автобуси, като всяка група е ръководена от гид. Паркът е създаден през 1963 година и опазването на невероятното разнообразие на животни (особено птици) и растения е главна цел на служителите на Доняна.

Територията на Доняна възлиза на 543 кв.км, от които 135 кв. км са особено охраняема територия. Основните територии на резервата са крайбрежни гори, сладководни блата и дюни в района на устието на река Гуадалкивир в Атлантическия океан. През 19 и 20 век в тогавашните територии на Доняна се срещат все още диви едногърби камили. До 1950 г. броят им намалява до осем.

Паркът се характеризира с огромно биоразнообразие уникално за Европа. Тук има голямо разнообразие от екосистеми, срещат се десетки видове европейски и африкански прелетни птици. Тук е място за зимуване на над половин милион прелетни водоплаващи птици.

Около половината от популацията на иберийския рис, обитаващ природен парк Донянa, е съсредоточена на 20 % от неговата площ, точно там, където се намират най-многобройните популации на зайци - неговата основна храна. От друга страна, поради липсата на зайци на 75 % от района на разпространение на иберийския рис, броят на териториите за размножаване е намалял от около 12 до не повече от 8.

Най-важното първоначално ядро от малки иберийски рисове се намира в горските територии на Coto del Rey, в природен парк Доняна, и на Matasgordas. От това ядро младите иберийски рисове следват две основни линии на разпръсване — една на север, която пресича асфалтирания селски път от Villamanrique de la Condesa до El Rocío, и друга на запад.

Пред Природен парк Доняна стоят някои изпитания, които влошават условията на живот на разстенията, птижите ибозайниците. От една страна паркът е част от маршрута на християнски поклонници, които ежегодно достигат до един милион, което оказва сериозно влияние на екосистемата.

От друга страна Доняна е перманентно застрашен заради ягодовите ферми разположени около парка, в които се произвеждат 95% от испанските ягоди. Те заплашват да причинят катастрофални щети в резултат на изпомпването на подпочвените води и замърсяване на почвта и водите с пестициди.

През 1994 г. ЮНЕСКО, определя парка за част от световното наследство и го определя като биосферен резерват. Това е влажна зона с международно значение в списъка на Рамсарската конвенция. През 1989 г. в околностите на националния парк е отредена територия, която служи за буферна зона и е обявена за природен парк под ръководството на регионалното правителство.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати