Милфорд Саунд

06.04.2011
Милфорд Бей

Милфорд Саунд (Milford Sound) или красивият залив Милфорд е една от най-красивите природни местности на нашата планета. Като такава Милфорд Саунд е и най-голямата гордост на Нова Зеландия. Сочен от Ръдиард Киплинг за Осмото чудо на света, Милфорд Саунд е и фаворитът сред най-предпочитаните туристически дестинации в света, съгласно проучването на TripAdvisor през лятото на 2008 г. Милфорд Саунд е част от национален парк Фиордланд, разположен в югозападния край на Южния остров на Нова Зеландия.

Разпростиращ се на 3 милиона акра в Националния парк Фиордланд, всяка година заливът Милфорд се посещава от повече от 500 000 туристи от цял свят. Копринено гладките води на залива се кръстосват непрекъснато от малки туристически корабчета, които позволяват на посетителите да се докоснат до една от най-девствените природи на нашата планета.

Това е и едни от най-красивите и невероятни туристически маршрути в света, известен като Милфорд Трек (Milford Track). Представлява четиридневен поход от езерото Те Анау през прохода Макинън до заливът Милфорд. По време на прехода се прекосяват речни бързеи, девствени планински пътеки, водещи през живописни ливади, покрити с цветя и треви или пък през гъсти дъждовни гори.

Милфорд Бей

Милфорд Саунд представлява красива симбиоза между от девствени гори, чисти поточета и езера, глетчери и високи възвишения, водопади и поляни. Той е единственият фиорд в Нова Зеландия, до който може да се стигне по суша. Разстоянието от основата на фиорда до открито море е около 16 км, което изключително много улеснява достъпа на круизите. Сякаш непомръдващата вода на Милфорд Саунд е заобиколена от просмукани от малки рекички планински върхове с причудливи форми – Слонът, достигащ 1517 метра, Лъвската планина (1302 метра), връх Майер, който се издига на 1412 метра, Митре (1692 метра), наречен така заради приликата си с владишка корона.

Отвъд планините на Милфорд Саунд следва царството на гъстите джунгли и райските долини, които са сякаш застлани с килими от шарени цветя. Самият Милфорд Саунд се е образувал преди около 15-20 хиляди години. Дълъг е 19 км и е широк 2, 5 км. в най-широката си част. В края на 18 век капитан Кук минава през залива на двата пъти, но не успява да забележи невероятната красота на Милфорд Саунд заради гъстата мъгла. Малко по-късно заливът е открит и от капитан Джон Гроно, който минава от тук през 1822 г. Именно той го кръщава на родното си място – Милфорд Хейвън в Уелс.

Милфорд Саунд

Едно от най хубавите места в целият преход на Милфорд Саунд е красивият водопад Съдърланд (Sutherland Falls). Той е разположен в югозападната част на залива и се счита за най-високия на територията на Нова Зеландия. Няма как да пропуснете и два други вдъхновяващи природни забележителности – водопадите Боуен (Bowen Falls) на едноименната река и водопада Стърлинг (Stirling Falls), спускащ се от 155 метра височина.

Връх Митре в Милфорд Саунд

Милфорд Саунд е второ място след планините на Таити по количеството на валежите. Поройните дъждове са причината стръмните скали да се отрупват от множество каскади, които са невероятна гледка. Често се образуват и дъги. Докато планините на Милфорд Саунд са са покрити с гъсти вечнозелени гори, във водите често могат да се видят множество тюлени, морски лъвове, пингвини и делфини.

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати