Олимпийски скулптурен парк

11.12.2012

Олимпийският скулптурен парк (Olympic Sculpture Park) се намира в Сиатъл (Seattle) и е забележително поле за изява на талантливи творци. На това място преди век се е разполагала централата на Обединената петролна компания на Калифорния (Union Oil Company of California).

Олимпийски скулптурен парк, Сиатъл

За да бъде разположен на тази площ Олимпийският скулптурен парк, през периода от 1975 до 1999 година мястото се изчиства от вредни вещества, които пречат на осъществяването на проекта.

Художественият музей на Сиатъл (Seattle Art Museum) купува през 1999 година земята от Обединената петролна компания на Калифорния с помощта на частни и обществени капиталовложения.

Сделката е била осъществена за цената от шестнадесет и половина милиона долара. Паркът е замислен като свободен за достъп от всеки, желаещ да разгледа творенията на изкуството, представени тук.

За да се създаде паркът, за проекта са се състезавали над петдесет и двама дизайнери от цял свят, като накрая той бил спечелен от архитектите Вайс и Манфреди (Weiss/Manfredi Architects), които били от Ню Йорк.

Те били избрани за ръководни кадри в екипа архитекти, който бил от много специалисти. През 2002 година архитектите създали дизайна на парка и той бил одобрен.

Олимпийският скулптурен парк бил изграден с благородната подкрепа на Мери и Джон Шърли (Mary and Jon Shirley), които дарили за осъществяването на идеята тридесет милиона долара.

През 2004 година били изхвърлени 92.986 кубически ярда мръсотия от мястото, където трябвало да се разшири Художественния музей на Сиатъл и били докарани в парка, където се използвали като рециклиран пълнеж на места, които трябвало да бъдат запълнени.

През 2005 година най-накрая стартирало строителството на Олимпийския скулптурен парк. През 2006 година – за рекордно кратко време – Олимпийският скулптурен парк бил завършен, а артистичните инсталации били разположени в него.

През 2007 година Олимпийският скулптурен парк отваря вратите си за първи път за посетители, които могат да влизат напълно безплатно, за да видят инсталациите.

Паркът се е разпрострял на доста голяма площ – тридесет и шест хиляди квадратни метра, върху които на големи разстояния са разположени интересни инсталации.

Тук са представени както постоянни, така и временни колекции от творения на известни представители на артистичния елит. Паркът дава възможност за експозиция на огромни скулптури, които трудно биха се побрали в която и да е галерия.

За съжаление много от постоянните скулптури, които са изработени от метал, търпят корозия заради непосредствената близост на голямото количество солена вода.

Другите скулптури също не са пощадени от съсипване – птиците ги кълват и ги замърсяват. Поддръжката на скулптурите, които са част от постоянната експозиция, е много скъпа. За да не се разрушават скулптурите, около тях тревата не се окосява с косачка, а се налага градинарите да я подрязват с ножица, за да не се нарушава структурата на художествените творения.

В Олимпийския скулптурен парк могат да се видят огромни абстрактни скулптури, които предизвикват истински възторг у ценителите на изящното и красивото. Има и затворени експозиции – такава например е вивариумът, който се намира в двадесет и четири метра дълго помещение. То е снабдено със специална климатична система.

Вивариумът представлява отсечен ствол от дърво, което се разлага, но от него се ражда живот в най-различни форми. За да видят това, посетителите използват специални очила. Посещението на вивариума обаче е възможно само когато в него има доброволец, който да се грижи за целостта на дървото.

3.8
Общо 6 гласували
5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати