Национален парк Лаука

14.12.2011
Национален парк Лаука

Национален парк Лаука (Lauca National Park) е разположен в северната част на Чили, на територията на Андите (Andes) и се простира на територия от 1379 квадратни километра. Той е създаден през 1970 година.

Територията на парка се състои най-вече от големи вулкани. Една от най-големите забележителности на парка е малка езерна област, която е оформена от езерото Чунгара (Chungara) и лагуните Котакотани (Cotacotani), които се намират в подножието на Невадос де Пайчата (Nevados de Payachata). Величествените вулкани Гуалатири (Guallatiri) и Акотанго (Acotango) са част от националния парк Лаука. В парка има много вулканични кратери, на територията му е разположен град Паринакота (Parinacota), който е известен с колониалната си църква, построена през седемнадесети век. На територията на парка извира река Лаука.

В парка има много животни и растения. Там може да се срещне лама, алпака, гуанако, пума и тарука. В парка има над сто и четиридесет вида птици, заради което паркът се смята за един от най-добрите национални паркове за птици в Чили. Сред по-интересните видове птици са планинският ибис, андийска гъска, патагонски тинаму, гребенчеста патица, андийски кондор. Туристите, които обичат да наблюдават птици, избират често пътешествие до националния парк Лаука.

В националния парк Лаука има над четиристотин вида интересни растения, които са приспособени към климата на високите планини.

Туристите, които посещават парка, могат да вървят по три обособени туристически пътеки. Едната пътека, която носи името Котакотани, води до град Паринакота и долината Лаука. Туристическата пътека Чунгара е къса и е предпочитана от много туристи. От нея се открива великолепна панорама към езерото Чунгара. По-смелите туристи се изкачват по пътека към вулканите и вулканичните кратери, за което обаче трябва да имат специално разрешение.

Вулканът Паринакота

За любителите на къмпинга има места за къмпингуване до Чунгара, които са оборудвани с всичко необходимо за едно добро прекарване. От съществено значение за приятния престой в парка е добрата екипировка - топли дрехи, шапки, ръкавици, слънчеви очила, тъй като в парка е студено и ветровито. През нощта температурите могат да паднат до минус двадесет градуса. Препоръчително е посещението на парка да става от септември до декември, когато времето е приятно. Периодът между март и май също се препоръчва, през останалото време има валежи на дъжд и сняг.

В парка има вулкани, които се издигат на шест хиляди метра надморска височина. Това са вулканите Померапе (Pomerape) и Паринакота. Вулканът Паринакота е предизвикателство за добре тренирани катерачи. За любителите на скалното катерене има върхове, които се издигат на над шест хиляди метра височина.

Националният парк Лаука е обявен за световен биосферен резерват. До езерото Чунгара, което се смята за най-високо разположеното плавателно езеро в света, могат да се видят диви и опитомени американски камили. Около езерото могат да се видят ята от фламинго.

Преди да посетите парка, е добре да прекарате поне няколко часа в близкия град Путре (Putre), за да свикнете с височината. Преди да влязат в града, туристите виждат надпис, който ги информира, че влизат в магнитна зона. В града има хотел и ханове. Близкият град Сокорома (Socoroma) пази съкровища, наследени от античните пътувания между Арика (Аrica) и Потоси (Potosi). В областта има много вкаменелости, които датират от повече от седем хилядолетия.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати