Парк Дед Хорс Пойнт

13.10.2012

Паркът Дед Хорс Пойнт (Dead Horse Point State Park) се намира в близост до американския град Моаб, Юта (Moab, Utah). От парка се разкриват изключително красиви гледки към националния парк Каньонлендс (Canyonlands), затова паркът Дед Хорс Пойнт е едно от любимите места на фотографи от цял свят.

Парк Дед Хорс Пойнт

Оттук се правят великолепни снимки на природните прелести на парка Дед Хорс Пойнт и на парка Каньонлендс. Паркът е популярен с местата си за къмпингуване, които карат туристите да се чувстват слети с дивата природа, както и за каране на планински велосипед.

В парка Дед Хорс Пойнт работи център за посетители, който предлага информация за най-добрия начин да се прекара един ден в парка. Центърът не работи само по Коледните празници и в Деня на благодарността.

Паркът Дед Хорс Пойнт се намира точно над река Колорадо (Colorado). С мястото, където днес се намира паркът Дед Хорс Пойнт, е свързана старинна легенда, която обяснява името на местността – мястото на мъртвите коне. През деветнадесети век стотици мустанги тичали покрай Дед Хорс Пойнт. Дед Хорс Пойнт всъщност представлява полуостров от скали, който се свързва с останалата част от парка с много тясна ивица земя. Навремето тази ивица била изцяло обраснала с тръни, което я превръщало в абсолютно непроходима както за хора, така и за мустанги.

Така се оформяло подходящо за събиране на мустангите място, което на практика било естествено заграждение. В него каубоите успявали да вкарат мустангите, за да ги съберат и да оценят след това според качествата им. Единственият път за бягство от заграждението бил през тясната пътечка, която си оставала непроходима по всяко време на годината.

Най-добрите мустанги били връзвани и след това откарвани, за да бъдат продавани на източните пазари или превръщани в домашни животни. Тези мустанги, които не били оценявани по достойнство от каубоите поради различни причини, трябвало сами да намерят пътя си извън загражденията.

Според легендата няколко изоставени мустанги били оставени в капан в загражданието, като каубоите дори забравили да отворят направената от тях порта. Нито един от мустангите не могъл да избяга от заграждението и всички те умирали бавно и мъчително от жажда, докато гледали с тъжните си очи река Колорадо, която се намирала на две хиляди стъпки под тях.

Паркът Дед Хорс Пойнт е може би един от най-красивите паркове на Юта. Затова всяка година тук се стичат туристи от цял свят. Милиони години на разтърсваща района геоложка активност създали страхотните гледки на парка Дед Хорс Пойнт. Седиментите, оставени от древни океани, езера и потоци и навяните от вятъра пясъчните дюни създали с течение на вековете красивия релеф на парка, с който той е известен.

Животните и растенията, които обитават парка Дед Хорс Пойнт, са се приспособили към живот на място, което е с екстремни температури и с пустинен климат. В района на парка има много малко видове растения и те растат доста бавно заради суровия климат на пустинната местност на парка Дед Хорс Пойнт.

Дърветата, които са с височина около петнадесет стъпки, може да са се развивали стотици години заради климата. Листата на растенията в парка са много малки, а някои от листенцата са покрити със специален слой, който прилича на восъчен, за да се предпазят от обезводняване през най-критичните месеци.

Пустинните животни, които живеят в парка, са предимно нощни, като са активни не само през нощните часове, но и по време на прохладните вечери и сутрини. Някои от животните в парка имат големи уши, за да се предпазват от горещината, докато някои са се научили да извличат водата от храната.

3.3
Общо 6 гласували
5 0
4 4
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати