Адриатическо море

06.12.2012
Ппаж на Адриатическо море

Адриатическо море е залив на Средиземно море, който разделя Балканския и Апенинския полуостров, Апенинските и Динарските планини и съседните планински вериги. Невероятните сини води на дългото само 783 км и широко около 160 км. Адриатическо море са превъплъщение на най-доброто качество на Средиземноморието.

То играе ролята на голям вход към Средиземно море. Западното му крайбрежие преминава през Италия и Сан Марино, а източното през Словения, Хърватска и Черна гора. Пред очите Ви ще се разкрият незабравими пейзажи и исторически обекти и ще останете очаровани от известното топло средиземноморско гостоприемство.

Мястото, на което Италия и Албания са най-близки една до друга се нарича Отрантски пролив. Широчината на Адриатическо море тук е едва 90 км. Именно тук нерядко бедни албанци, желаещи да търсят късмета си в чужбина, често преминават нелегално в Италия. Там броят им е значителен и правителството се опитва да вземе съответните мерки.

През летните месеци средната температура на повърхността на водата е между 22-27 градуса, през зимата около 7, а през пролетта приличните 18 градуса.

Западното крайбрежие на Адриатическо море предлага в източната си част пясъчни плажове, които са особено подходящи за почивка на възрастни и на семейства с деца. Източното крайбрежие има скалисти брегове, които могат да бъдат разгледани, ако сте тръгнали на круизна разходка.

Различните държави наричат Адриатическо море по индивидуален начин. Италианците го наричат Mare Adriatico, хърватите- Jadransko more, а албанците - Deli Adriatic. При нас е известно и като Синьо море.

Адриатическо море

Римски, византийски и венециански моряци били очаровани от небесносините води на Адриатическо море и смятали, че неговите води „светят”.

Основните морски пристанища на Адриатическо море са Триест, Бари и Венеция в Италия, Копер в Словения, Дубровник и Риека в Хърватска, Бар в Черна гора и Дуръс в Албания.

Италианският бряг на Адриатическо море представлява дълъг участък на интересни градове и невероятни плажове.

В момента се разисква проект, според който Италия възнамерява да построи изкуствен остров в Адриатическо море, който ще е с диаметър един километър и ще има постоянно население от 3000 души.

Тази инициятива ще струва около 1 млрд. Евро. Според проекта, който е на Университета на Ферара, тук ще има много вили, хотели, паркове и магазини, както и пристанище за круизните лайнери.

Допира на Словения с Адриатическо море е доста малък, но незабравим. Тук по крайбрежните улици гъмжи от почиващи и купувачи, а недалеч се виждат сгушените в гористите хълмове хотели и вили.

Може би най-красиво е крайбрежието на Хърватска, около което има разпръснати над 1000 острова. Преминавайки през Дубровник веднага се разбира защо градът е наричан „перлата на Адриатика”.

Крайбрежието на Черна гора се характеризира с дълбоки зелени гори и бели плажни ивици. Град Будва се смята за най-античното селище на Балканите. В близост се намират и два интересни острова – Св. Никола, който е купен от местен бизнесмен и Св. Стефан, който е държавен и е известен със своя лукс. Остров Св. Стефан разполага със свои църкви, басейни и паркове и нощувката тук често възлиза на 1500 евро на вечер. Той е любимо място за отдих на куп знаменитости, сред които София Лорен, Клаудия Шифър, Бен Афлек, Марлон Брандо и мн.др.

Пристанището Дуръс, Албания, на Адриатическо море е най-голямото пристанище на държавата и в момента е в процес на основен ремонт и значително разширяване на територията му.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати