Национален парк Пирене

14.02.2013
Пиринейски национален парк

Национален парк Пирене (Pyrénée National Park) се намира във френската част на Пиринеите. Известен е и като Пиренейски национален парк. Създаден е през 1967 г. и особеното в него е, че е дадена пълна свобода на живеещите над 70 вида животни. Няма никакви прегради, ограждения или каквито и да e други ограничения, възпрепятстващи естествения див живот на обитателите му.

Макар две трети от Пиренеите да принадлежат на Испания, Национален парк Пирене предлага един от малкото непокътнати планински пейзажи. Растителността е изключително разнообразна. Тук виреят повече от 300 растителни вида, стотина от които се срещат само тук. Типични представители на флората са алпийската роза, жълтата тинтява и множество видове орхидеи.

Известен е маршрутът, прекосяващ парк Пирене от изток на запад. Спира се от хижа до хижа, като се следва Високия пиренейски път. Човек се натъква на множество долини и циркуси, бистри сини езера, остри върхове и добре запазена природа. Често могат да се видят играещите си наблизо мармоти или диви кози, които местното население нарича „изар“.

Срещат се приветливи планинари, които говорят на всякакви езици и диалекти. Въпреки че преобладават френския и испанския език, можете да чуете и каталунски, еускера (езикът на баските) и галего (езикът, на който се говори в Галисия). Местното население, което ви посреща зад вратите на добре поддържаните хижи също може да ви изненада със смесица от диалект. Сред местата, през които се минава, са емблематичните за всички алпинисти села Лескън и Гаварни.

Национален парк Пирене

Дори във високите си части Пиренеите са гостоприемна планина, предлагаща разходки сред долини, реки, водопади, езера, котловини, китни селца и богати на архитектурни и исторически забележителности градове.

Ако не сте запален алпинист, можете да тръгнете по по-ниския обиколен маршрут с кола и да разгледате живописните френски градчета докато стигнете до самия Национален парк Пирене.

Популярният маршрут започва от Перпинян, който е главен град на Русийон и е известен още като Френската Каталуня. По времето на диктатурата на Франко много каталунци са потърсили в града политически подслон. Заселвайки се тук те предават и на местното население своя език, който им е познат от векове. Сред архитектурните забележителности са катедралата "Сен Жак" и Двореца на кралете на Майорка.

Пиринеи

След като сте тръгнали на разходка из Френските Пиринеи няма как да не спрете в Лангедок. По пътя си ще станете свидетел на романтични руини, останали от средновековни крепости. Известни са като Замъци на Катарите.

Популярните скални рисунки от Пиренеите, намиращи се край Тараскон сюр Ариеж, датират още от късния Палеолит. Те са показател, че тук е имало заселници още преди индоевропейските преселения. Пътят ви минава през средновековното градче Фоа, докато стигнете до Лурд.

Лурд е поклонническа дестинация. Смята се, че Света Богородица на Лурд се е появила на 14 годишното момиче Бернадет. Тук се намира и пещерата на откровението, която ще остави незабравими спомени у вас.

След като сте минали през интересните места и градове на Франция е време да се насочите към истинските Пиринеи, където ви очаква и Националният парк Пирене. Желателно е да отделите поне 5 дни за разглеждането му. Можете да посетите четирите големи каньона на Ордеса, Пинета, Анискло и Ескуин, които предлагат впечатляващи гледки към околните масиви.

Туристически агенции предлагат обиколки с автобус, пешеходни маршрути и изкачване с лифт, който ще ви позволи да разгледате отвисоко значителна част от този природен парк.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати