Ботаническата градина в Падуа

21.05.2013
Ботаническата градина в Падуа

Ботаническата градина в Падуа, наречена ORTO BOTANICO, е първата създадена ботаническа градина в света. Тя е създадена през 1545. като център за научни изследвания и продължава да изпълнява своята мисия и до днес.

Основна нейна цел е да разкрие връзката между природата и културата, както и да бъде в полза на ботаниката, биологията, екологията, медицината, фармацията и на много други научни дисциплини. Заради своята насоченост, заради богатата си история и заради самия й облик, през 1997 г. тя е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Ботаническата градина в Падуа не е особено голяма според днешните разбирания, разположена е на 22 000 кв. м. В нея обаче се съхранява уникална колекция от най-разнообразни видове, които са разположени в кръгов централен парцел. Такъв е бил видът й и през 1545 г., когато е била създадена. Това оформление символизира земното кълбо, което е заобиколено от пръстен с вода - основният символ на живота.

Според някои критици това не е първата в света ботаническа градина, тъй като през 1544 г. е създадена ботаническата градина в Пиза. Тя обаче многократно сменя местонахождението си, поради което не може да се приеме за първата създадена.

Ботаническата градина в Падуа е изградена по инициатива на сената на Венецианската република и целта й е не толкова да радва окото на своите посетители, колкото да бъде използвана за академични цели - нещо, което остава непроменено и до днес.

Падуа

Идеята за създаването й е да се изследват свойствата и приложение на различни растения в областта на медицината, както и да се приготвят лекарства от тях. Разделена е на няколко основни сектора, които включват: Лечебни и отровни растения, Средиземноморски, Алпийски, Месоядни растения, Водни растения, Орхидеи и Сукулентни.

Ботаническата градина в Падуа се намира в близост до базиликата "Свети Антонио" и е неразделна част от Университета на Падуа. Тъй като в нея се съхраняват от векове ценни билки и растения, тя е заобиколена от висок зид с воден канал, който може да се види и сега.

Богатата й колекция от растителни видове наброява над 6000 екземпляра. Голяма част от екземплярите са внесени в Италия от различни континенти още по времето на Великите географски открития.

Тези първи и редки видове и техните лечебни свойства са проучвани именно тук, в ORTO BOTANICO. След направените изследвания и откритията, свързани с тях, много от непознатите досега растения се озовават на нашата трапеза. Най-явен пример за това са картофи и слънчоглед. Други растения пък се оказват с изключително важно значение за здравето ни, като дървото гинко, жасмин и акацията.

С течение на времето са добавени доста архитектурни нововъведения. Това са най-вече декоративни елементи, като тези на входовете й, алеи, балюстради и други дребни промени, повечето от които с цел по-удобния достъп до нея, а другите от гледна точка на естетиката.

Със създаване на новите и модерни съоръжения за напояване започва постепенното им прилагане и в градината. Изградени са съоръжения за изпомпване на водата и зимни градини, които първоначално не са съществували.

Ако сте любители на растенията и се намирате в Падуа, не се колебайте да посетите първата в света ботаническа градина. Тя има запомнящо се оформление, както и голямо богатство от видове, най-интересни от които са екзотичните растения.

4
Общо 5 гласували
5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати