Кралски парк Стъдли

18.09.2013
Кралски парк Стъдли

Кралският парк Стъдли (Studley) се намира в северен Йоркшир. Паркът, както и аббатството Фаунтинс са част от световното наследство на ЮНЕСКО. Паркът и абатството се простират на площ от над триста хектара. Кралски парк Стъдли и абатството Фаунтинс заедно представляват невероятна симбиоза от разкошен пейзаж, красиви поддържани градини и величествени сгради, част от които са се превърнали в руини. Сред оцелелите през вековете сгради е викторианската църква Сент Мери, създадена от Уилям Бърджис.

В продължение на повече от осем века са се издигали отделните сгради и различни поколения градинари са се грижели за растенията в парка Стъдли.

Паркът е един от малкото запазени паркове, създадени през осемнадесети век. В парка Стъдли се намира една от най-красивите водни градини в цялата страна. Водната градина на парка обединява в едно хармонично цяло различни видове водоеми – изкуствени и естествени езера, водопади, канали. Сред тях се простират огромни зелени поляни, които се поддържат благодарение на голямото количество водоизточници. Във водната градина в парка Стъдли има красиви статуи.

Руините на абатството се сливат в хармоничен ансамбъл с кралския парк. Сградата на абатството е построена през дванадесети век. Абатството се разраснало бързо благодарение на щедри дарения от богати аристократи. Към основната сграда постоянно се добовяли нови архитектурни елементи, строяли се и допълнителни постройки.

Абатството Фаунтинс, което се е намирало в непосредствена близост до имението Стъдли, е било едно от най-големите цистерциански абатства в цяла Англия. През шестнадесети век, когато е било обявено за най-голямото абатство в страната, абатството Фаунтинс е било закрито по заповед на английския крал Хенри Осми и скоро след това е било почти изцяло разрушено.

Тя е построена в края на деветнадесети век и се смята за една от най-изящните църкви от викторианския период. В абатството бил изграден дори затвор, а също така и отделна сграда, която изпълнявала функцията на кухня. Днес могат да се видят също така останки от солидните някога сгради на пекарната на абатството и на собствената му мелница. В продължение на четири столетия са се достроявали различни сгради в абатството, но днес от тях са останали само руини.

Кралския парк Стъдли

Руините на абатството са превърнали кралски парк Стъдли в една от най-интересните градини в цяла Англия. В парка Стъдли се намира и така нареченият еленов парк. Разкошът на парка бил свидетелство за огромното богатство на собствениците му.

През осемнадесети век Уилям Ейслеби (William Aislabie) наследил имението Стъдли, където днес се простира паркът. Той продължил делото на баща си Джон, който през 1718 година започнал да създава най-красивия парк, който виждал в представите си.

Уилям решил да се възползва от красотата на руините на абатството и започнал да ги купува. Той, за разлика от баща си, който бил поклонник на класицизма, внесъл доста от романтизма в парка Стъдли.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати