Винарска област Лаво

06.08.2013
Винарска Област Лаво

На брега на Женевското езеро в Швейцария се намира една изключително красива винарска област на име Лаво (Lavaux), в която от векове се отглеждат едни от най-качествените сортове лозя. Терасираният терен е подсилен с каменни стени, за да могат оптимално да бъдат използвани местните ресурси.

Цялата област обхваща 805 хектара, а стройно подредените редици от грозде оформят поразително красив пейзаж, който се разпростира около 30 км. Този изключителен пример на взаимодействието между човека и околната среда е включен през 2007 г. в Списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Отглеждането на лозя във винарска област Лаво е започнало още по времето на Римската империя, но след прекъсване е възстановено през 11 в., когато териториите са били собственост на бенедиктински монаси.

Лозовите насаждения покриват ниските склонове на планината между Женевското езеро и китните селца. Вината, които се произвеждат от лозята, отглеждани тук са високо ценени, а самият район от векове е бил изключително важен за цялата икономика на Швейцария.

Лаво, Швейцария

Тъй като на мястото на днешна Лозана е имало римско селище тук са намерени много останки от този период. През древността на това място е минавал един от важните римски пътища, което обуславя бързото развитие на целия регион.

Според много историци местното население още тогава е открило, че почвата и климатът са изключително подходящи за отглеждането на лозя и е започнало да се занимава с производството на вино. За доказателство към това твърдение служи намерения латински надпис от римско време, който разкрива поклонението на римляните към виното.

През 12 в. няколко големи абатства получават земя в региона и през следващите четири века започват да се занимават с отглеждането на лозята и произвеждането на вино. Тогава започва да се използва метода на терасиране, който се оказва изключително ефективно хрумване. Набляга се и на развитието на пътищата, за да се улесни износа на напитката, смятана от мнозина за истински еликсир.

В момента във винарска област Лаво текат ремонтни дейности по изграждането на Музей на виното. Проектът е на архитектурното студио на Мауро Торино, който е и главният архитект. Идеята е музеят да "предлага разходка из въздуха, осигурявайки едно уникално преживяване в Лаво, Женевското езеро и Алпите".

Проектът на Торино цели да бъде разказана не само историята на световното културно наследство, но и по този начин да бъде отбелязана тази емблематична забележителност. Предполага се, че веднага след откриването му, музеят ще започне да привлича туристи от цял свят. Идеята за създаването на Музей на виното, както и самият проект, са високо ценени от местната преса, политиците и архитектите в Швейцария.

Оживеният културен пейзаж на винарска област Лаво спокойно демонстрира своята еволюция, продължаваща от почти хилядолетие. Тук са се адаптирали дългогодишни културни традиции, специфични за местността, но особено значение се отдава на вековното взаимодействие между природата и човека.

По отношение на бързо растящите населени места, Лаво остава почти непокътната местност и целта на ЮНЕСКО е това да си остане така.

Можете да посетите винарска област Лаво по всяко време на годината, но ако искате да разгледате на спокойствие и живописните селца, е добре да изберете по-топлите месеци от май до септември.

3.2
Общо 5 гласували
5 1
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати