Национален парк Салонга

27.08.2013
Национален парк Салонга

В Демократична република Конго, известна до 1997 г. като Заир, се намират седем национални парка, пет от които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Такъв е и Национален парк Салонга (Salonga National Park), разположен на левия бряг на река Конго и заемащ площ от 360 000 хектара.

Той е основан през 1974 г., за да могат да бъдат опазени девствените тропически гори от изсичане. Със своето голямо разнообразие от растителност и животински видове, той се превръща в една от основните забележителности на Демократична република Конго и е най-големият резерват от тропически гори в цяла Африка.

Национален парк Салонга е дом на много редки и дори застрашени видове, представители на флората и фауната. Световноизвестно е бонобото, което се среща най-вече тук. Това е шимпанзе джудже, което обитава източната част на котловината на река Конго или по-точно териториите между реките Конго и Луалаба. Изчислено е, че броят на този представител на шимпанзетата наброява около 10 000.

Друг забележителен обитател на национален парк Салонга е заирския паун. В продължение на много години той е бил смятан за обикновен африкански паун, но през последните десетилетия, след като вече тайните на Африка стават интересни на европейските изследователи-зоолози, става ясно, че тази рядка птица има съвсем различно репродуктивно поведение от африканския паун. Нейното поведение и днес е цел на анализиране от зоолозите.

Интерес представлява и папагалът, известен като Джако. Тази доста голяма птица достига дължина от 30-35 см. Обхватът на крилете ѝ е около 65 см. Характеризира се с извит черен клюн и оловно-сиви крака. Срещат се два вида папагали Джако: с лилаво-червен цвят и с пепеливо-сива украса на перата им. Тези птици са ендемични за националния парк и са застрашени от изчезване.

Като цяло в Салонга се срещат много застрашени от изчезване животински видове, като например горили, носорози, папагали и слонове. От изчезване са застрашени и доста влечуги.

Растителният свят по централното течение на река Конго, което се намира в пределите на парк Салонга, е чудно красив и разнообразен. Ако пътувате с кораб по реката от двете Ви страни ще се изправят високи зелени стени от екваториални гори.

Ако навлезете по някой от по-малките притоци, ще видите приказни тунели, образувани от допира на върховете на дърветата в реката. По водната повърхност плуват множество орхидеи с разнообразни цветове, които превръщат реката в едно изключително романтично място за разходки.

Въпреки че национален парк Салонга е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и за неговото опазване са предоставени финансови средства, в границите на защитената територия и днес има немалко случаи на бракониерство.

Можете да посетите национален парк Салонга по всяко време на годината, но имайте предвид, че той се намира на доста изолирано място и до него може да се стигне само по река Конго. Тя е най-пълноводна през декември и януари, но като цяло пълноводието ѝ се запазва през цялата година.

Снимка: greenpeace.org

4.1
Общо гласували: 7
5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати