Паркът Тиволи в Копенхаген

28.05.2010
Tivoli Gardens in Copenhagen

Увеселителният парк Тиволи е най-известният увеселителен парк в Дания и може би най-посещаваната туристическа забележителност в страната. Развлекателните съоръжения, известни още като Градината на удоволствията, са изградени на мястото на някогашни укрепителни стени, ограждащи столицата на Дания – Копенхаген. Днес лунапаркът се намира в непосредствена близост до Копенхаген Сити Хол.

Изграден в далечната 1843 г. паркът отваря врати на 15 август, което го прави най-старият увеселителен парк в Европа и въобще вторият най-стар в света (след Dyrehavsbakken . В момента Тиволи е най-посещаваният развлекателен център в Скандинавия и се нарежда на трето място по посещаемост на Стария континент.

В средата на 19 в. крал Кристиан Осми разпорежда изграждането на парка, като за него изпълнител определя Георг Карстенсен. Навярно воден от известната си фраза, че когато хората се забавляват, те не се вълнуват от политика, кралят поставя основите с малка театрална сцена, няколко люлки, наподобяващи въртележки и примитивно влакче.

Днес Тиволи заема площ от 82 717 кв. м, като на територията му са изградени 32 ресторанта и общо 26 атракции. Те са разположени сред невероятно красиви градини с цветя. Близо и 400 000 цветни стръка аранжирани красиво под стари и големи дървета, оформят приятните алеи, по които преминават около 5 000 000 туристи всяка година. Ресторантите и кафенетата в парка са едни от най-старите и стилни заведения изобщо в целия Копенхаген.

Паркът Тиволи в Копенхаген

През делничните дни вратите на Тиволи са отворени до полунощ, а събота и неделя тук има хора и в малките часове на денонощието. Мястото е атрактивно не само за децата, но и за възрастните. Хиляди красиви светлини осветяват увеселителното място през нощта, а очарователното едноименно езеро, което е в територията на парка отразява всичко. През летния сезон, както и събота и неделя тук често има светлинно шоу с фойерверки.

В Тиволи има и световно известна концертна зала, както и много по-малки сцени на открито, където се изнасят различни представления, както от известни театрални трупи, така и от различни музикални групи. Най-голямата атракция тук може би е уникалното дървено влакче Берг Банен, построено в далечната 1914 г., което все още функционира. Особено атрактивна е сградата на театъра за пантомима, която е построена изцяло в типичен китайски стил.

3.8
Общо гласували: 5
5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати