Езерото Люцерн

05.12.2010
Езерото Люцерн

Езерото Люцерн (Lake Lucerne) е четвъртото по големина езеро в Швейцария след Женевско езеро и Боденското езеро (Bodensee). Разположено е между Германия, Швейцария и Франция, Цюрихско езеро (Zurichsee) и Езерото Нюшател (Lac de Neuchâtel), което пък е най-дългото изцяло на територията на страната.

Езерото Люцерн е известно като езерото на четирите кантона или още Люцернското езеро. Разположено е в централната част на Швейцария. Неговата площ покрива повърхност от 114 кв.км, а дълбочината му достига цели 214 метра.

Водният обем на Езерото Люцерн възлиза на 11.8 куб. км. Водоемът е разположен на територията на кантоните Ури (Uri), Швиц (Schwyz), Унтервад (Unterwalden)) и Люцерн, а на неговия бряг се намира живописният град Люцерн.

Люцерн (Luzern) се намира на северозападния бряг на езерото. Представлява малко, спокойно градче с тесни калдъръмени улички и покрити мостове. Старият център на града е очарователен със своите рисувани къщи, които отдавна са магнетично място за много туристи от цял свят.

Люцерн някога е бил просто рибарско селце, а днес е очарователният град, който се простира на двата бряга на река Реус при западния край на Езерото Люцерн. То се намира на 54 км от Цюрих, който е и най-близкото летище.

Планината Пилатус

Именно езерото е това, което превръща Люцерн в популярен курорт, който се разраства с всяка изминала година. Тук има многобройните възможности за почивка и забавление. Мнозина сочат Люцерн за един от най-красивите градове не само в Швейцария, но и в цяла Европа.

Голяма част от крайбрежната ивица на Езерото Люцерн се състои от планински хълмове, които се издигат на 1500 метра над повърхността на езерото. Това е предпоставка за множеството красиви природни гледки, сред които тези на планината Риги (Mount Rigi) и Пилатус (Mount Pilatus).

На южния бряг на Езерото Люцерн се намира поляната Рютли (Rütli), която се смята за сърцето на Швейцария. По протежението на брега са разположени много от най-старите общности на страната, като Küssnacht, Weggis, Vitznau, Gersau, Brunnen, Altdorf, Buochs и Treib.

Езерото Люцерн предлага небивало панорамно разнообразие към прелестите на Швейцария. Туристите тук имат възможност да се качат на малки круизи, както през летните по-топли месеци, така и в по-сурово време, когато мъглите придават на Люцерн определена мистичност.

Дори името на Лунната соната на Бетовен е вдъхновено от едно описание на светлината на Луната, която се отразява по кристалната повърхност на Езерото Люцерн.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати