Езеро Балкаш

08.02.2013
Езеро Балхаш

Езеро Балкаш, известно и като Балхаш (Lake Balckhash), се намира в Източен Казахстан. Името му означава „блато” или „мочурище”. Сред азиатските народи има и други имена като "Си Хай", както го наричат китайците и като "Ак Денгиз", като е популярно сред монголите. То е второто по големина езеро в Азия и е един от природните феномени на континента, тъй като половината от водата му е солена, а другата половина сладка.

Езеро Балхаш в Източен Казахстан

Това се дължи на факта, че е образувано от два басейна, които са свързани помежду си с тесен приток. Река Или, която е с много ниско съдържание на сол, се влива в сладководната му част и променя характеристиките на иначе соленото езеро. Тя се пълни от валежите в планините на съседен Китай. Езеро Балкаш е безоточно и затова в пустинната си част то остава с по-високо съдържание на сол.

През зимата температурата на водата на езерото може да достигне до 0 градуса по Целзий, а през лятото е около 22 градуса. Периодът й на замръзване обикновено е ноември-април, но това зависи предимно от климатичните особености в страната.

Скали на Езеро Балхаш

Освен река Или, която е най-голямата река, вливаща се в езеро Балкаш, към неговите води се прибавят и тези на още шест други реки. Сред тях по-известна е река Керал, която осигурява притока на вода и над и под повърхността.

Гледано отгоре езерото има форма на ятаган. Пясъчна преграда разделя двете му половини и не позволява водата да се смесва. През него минават птиците по своя миграционен път от юг на север и обратно. Често могат да се видят кръглоглави и розови пеликани, различни чайки, нощни чапли и лопатарки.

Езеро Балхаш през зимата

Езерото е много богато на риба, като във водите му преобладава шарана, наричан от местното население "шазан". Обраслите с тръстики местности са добър дом както за фауната, така и за флората.

Езерото играе изключително важна роля за жителите на Казахстан. Благодарение на сладката вода на Балкаш хората, живеещи в околността му успяват да напоят добитъка си. И днес, както и в древността, по бреговете му се отвеждат стада от коне и овце, които да могат да утолят жаждата си и да продължават да служат на господарите си.

Освен за напоителни нужди, почвата около езеро Балкаш е изключително благоприятна за отглеждане на просо. То се използва както за храна на населението, така и за специалните нужди на добитъка.

Ако искате да посетите второто по големина езеро в Азия е най-добре да вземете за изходна точка град Балкаш, който се намира и най-близко до него. Препоръчително е да изберете пролетния или есенния сезон в Казахстан.

Преди да поемете на път, се уверете, че сте си взели всичко необходимо, тъй като Казахстан е относително нова туристическа дестинация и туризмът й не е развит. Задължително ще ви трябва виза и е най-добре да се присъедините към организирана обиколка от град Балкаш/Балхаш до езерото, намиращо се само на няколко километра разстояние от града.

3.8
Общо 9 гласували
5 2
4 4
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати