Крепостта Крумово кале

01.12.2010
Крепостта Крумово кале

Крепостта Крумово кале е един от най-античните исторически паметници в България. Строена по времето на император Юстиниан І в края на 5 век, като част от отбранителната система на Византия, крепостта Крумово кале днес е запазила своите руини, които разказват за дълговековната й история. Предполага се, че крепостта Крумово кале е част от известния византийски град Мисионис, но това, което е останало днес от нея е резултат от строителството, както през ранновизантийската, така и през средновековната епоха.

Крумово кале е разположена в Североизточна България, на около 7 километра от град Търговище, по пътя за град Омуртаг. Крепостта се намира в хълмистия район на Преславската планина. Самият византийски град Мисионис възниква някъде през 5 век, а крепостта Крумово кале се появява в своя първообраз през 6 век. Тя е издигната по поречието на река Врана. Основната цел на Крумово кале е да охранява северния изход на Дервентския проход. С други думи укреплението, като част от главната дефанзивна система на Византия е имала задачата да спира набезите на варварските племена по онова време, които били славяни, прабългари и готи.

Krumova Kale

Крумово кале е тотално разрушена преди да се сформира Българската държава. В края на 9 век върху руините на византийските фортификационни укрепления възниква и българското селище, с характерните за ранното средновековие землянки. В периода 12 и 14 век Крумово кале е издигната наново със стабилна крепостна стена и започва да играе важна роля в отбранителната система на тогавашната българска столица Търново. Тя е била една от трите крепости, които охраняват прохода Дервента и е главно укрепление във Второто Българско царство.

Името на крепостта Крумово кале е свързано с една старинна легенда. Историята разказва за победата на българската войска начело с хан Крум над византийската войска, водена от император Никофор І Геник. Това се случило на 25 – 26 юли 811 година . В годините на османските нашествия, между 1388 и 1393 година градът и крепостта Крумово кале са разграбени и опожарен от турците.

Krepost krumovo

Днес разходката из историческата местност на Крумово кале е една добра възможност за отдих през уикенда. От двете страни на главния портал на Крумово кале има две U образни наблюдателни кули. Във вътрешността й са разположени жилищните постройки. Може да се види и една класическа трикорабна базилика с помещение за кръщаване. До наши дни от масивните каменни стени на Крумово кале са останали не повече от метър и половина - два височина, като дебелината им достига до един метър.

Мнението, че Крумово кале е наследник на византийския Мисионис започва да се налага след последните археологически проучвания. Доказателствата за това са категорични според археологът Ангел Конаклиев, специалист в Исторически музей, Търговище. В крепостта Крумово кале има разкрит некропол от 14 век.

4.3
Общо 7 гласували
5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати