Арката на Гозо

19.09.2010
Арката на Гозо

Сред красивите природни забележителности на Малта е една естествена скална арка, известна като Небесния прозорец (Azure Window). Арката се намира на един малък остров, известен като Гозо. Арката на Гозо (The Arch on Gozo) се е образувала в залива Двержа (Dwerja), но не е динствената, която може да се види в района.

Освен нея има още един красив природен феномен на съседния остров, известен като Fungus Rock. Втората арка не се вижда от Небесния прозорец, а единствено от по-високите части на залива.

Арката на Гозо е удивителна със своята красота и почти идеални и симетрични пропорции. Порталът се е образувал във варовиковата скала в резултат на ерозирането и под влияние на климатичните фактори и морските вълни и впечатлява със своя хоризонтален прав покрив.

Наподобяваща мост Арката на Гозо или Небесният прозорец често е наричан още и Синият прозорец. Изобщо не е чудно, че това природно образувание е един от най-сниманите обекти на Малтийските острови.

До Арката на Гозо може да се стигне по пътя San Lawrenz, който тръгва от Виктория. Той минава през Сан Лоренц и стига до самия бряг, където е изграден специален паркинг за автомобилите. Самата природна забележителност остава леко в дясно, ако гледате от паркинга към морската шир.

Gozo Arc in Malta

Има един малък скалист път, по който се стига до място с по-добра видимост към Арката на Гозо. Има и още няколко забележителности, които могат да се видят тук на път към Небесния прозорец, като всички са само на няколко минути разстояние.

Арката на Гозо достига височина от 50 метра и се образувала главно от прибоя на морските вълни в тесния варовиков нос на брега, който е известен локално като Тieqa in Maltese. Гледката към Небесния прозорец е уникална, особено при по-лошо време, когато вълнението е бурно и морските вълни се разбиват шеметно в скалата.

За нещастие крехката варовикова скала, подложена на непрекъсната ерозия от солените вълни е причината Арката на Гозо да е подложена на перманентна разруха. Към настоящия момент големи парчета скалната маса продължават да падат непрекъснато от Небесния прозорец, като специалистите са изчислили, че до няколко години тази красива крайбрежна забележителност на Малта тотално ще бъде разрушена и ще изчезне.

4.4
Общо 5 гласували
5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати