Скалните гробници Мира (Демре)

23.12.2010
Скалните гробници Мира (Демре)

Скалните гробници Мира (Myra Rock Tombs) са изключително археологическо богатство на Югозападна Турция. Гробниците Мира са уникална гледка – издълбани са в огромна скала и датират от времето на Ликийското царство, от 4-3 век. Скалните гробници Мира днес са известни с наименованието Демре (Demre) или Кале (Kale), като са разположени на 25 километра в западна посока от град Финикия (Finike).

Всички древни гробници на античния град Мира гледат направо срещу един античен театър от римско време. Намират се в турската провинция Анталия, а оттук протича и река Мирос (river Myros).

През 4 век в Патара е роден Свети Николай , който става епископ на Мира и умира в нея през 345 година. Приживе Свети Николай бил известен със способността си да лекува хората от нелечими болести. Покрай скалните гробници Мира се намира и църквата, в която е служил Свети Николай, и в която са се съхранявали мощите на светеца до откарването им в град Бари. До църквата има интересен паметник на самия Свети Николай, както и внушителен паметник на един турски адмирал. Цялата местност на Кале е красив парк с тропични растения.

По-късно образът на Свети Николай се трансформира в обичания Дядо Коледа. В негова памет всеки декември тук се провеждат Празниците на Свети Николай и туристи от цял свят пристигат, за да прекарат коледната си ваканция на слънчевия средиземноморски бряг на древна Ликия. Църквата на Свети Николай в Мира е разрушавана от земетресения и набези на няколко пъти и вдигната за последно през 1042 година. В нея могат да се видят вече избледнели, но запазени на места фрески.

Скалните гробници Мира са издълбани в мек монолитен скален блок с 4 лъвски глави във всеки ъгъл. Тя все още пази тайната на своите 8 неразгадани изречения от древноликийски. Позната е като Гробницата на Царя.

Скални Гробници

Четирите фриза, които очертават контурите на отвора на ликийската гробница символизират 4 врати към другия свят, през които трябва да се премине. Те напомнят по-скоро вградени арки подобно на тези от средновековните християнски храмове. Всъщност, числото 4 е цифровото изображение на кръста.

Град Демре се намира на 48 километра източно от Каш и на около 140 км западно от Анталия. Самите скални гробници Мира са разположени на 2 км навътре. В скалните гробници има два некропола – Некропола на реката (river-necropolis) и Некропола на океана (the ocean-necropolis).

Океанският некропол е разположен северозападно от Римския театър. Най-известната скална гробница на речния некропол е т.нар. Гробница на лъва или Рисуваната гробница (Painted Tomb), която през 19 век е била оцветена в синьо, червено и жълто.

Историята на древния град Мира започва някъде през 5 век пр. н.е., но възходът на ликийския град е около 2 век пр.н.е. През 141 година Мира е почти изцяло разрушена от земетресение, но по-късно е възстановена. Около скалните гробници Мира се намират и останките на Andriake, което е древното пристанище на ликийците.

Пристанището е планирано още по времето на Траян, но реализирано в южната част на Мира в периода на управлението на Адриан. Днес пристанището е любимо на туристите, които изпълват няколкото крайбрежни ресторантчета тук.

3.6
Общо гласували: 8
5 2
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати