Тауър Бридж в Лондон

24.09.2011
Тауър Бридж в Лондон

Тауър Бридж (Tower Bridge) в Лондон е една от емблематичните постройки в английската столица. Той е официално открит от принцът на Уелс и бъдещ крал на Англия – Едуард Седми, който прерязва официалната лента на 30 юни 1894 г. Днес Тауър Бридж продължава да се тачи като една от най-важните и ценни конструкции в Лондон.

Той представлява подемен мост на река Темза. Тауър Бридж се намира близо до Лондонската кула или крепостта Тауър (Tower of London), от където взима името си. Другите главни мостове над Темза са Лондон Бридж или Лондонския мост, разположен малко по-на запад от Тауър Бридж, а до него и небезизвестният Милениум Бридж (Millenium Bridge). Милениум Бридж е най-новият от всички мостове, като е отворен на 10 юни 2000 г. и първата изцяло пешеходна зона.

През 19 век източната пристанищна част на Лондон се оказва твърде гъсто заселена и няма близост с нито един от останали мостове. Именно това налага построяването на Тауър Бридж. През 1876 г. е съставена "Специална комисия за мостовете и подземните пътища", която започва да измерва подземното и надземното прекосяване на Темза. Най-важната цел е била мостът да не затруднява корабоплаването. Над 50 идейни проекта са представени пред специалната комисия и един от тях получава одобрени чак през 1884 г.

Конструирането на моста започва през 1886 година и продължава общо 8 години. Официално е открит на 30 юни 1894 година от царственото присъствие на принца на Уелс - бъдещия крал Едуард VII и неговата съпруга – Александра от Дания. Тауър Бридж достига дължина от 244 метра и има две кули високи 65 метра, като всяка от тях тежи 1000 тона. За изработването на металната конструкция на Тауър Бридж са били нужни 11 хиляди тона стомана. Двете кули и свързващите ги пешеходни платна са облицовани с гранит от Корнуол и камък от Портланд. В хода на строежа на Тауър Бридж са били ангажирани общо 432 работници и петима големи строителни предприемачи.

Тауър Бридж е комбинация от подемен и висящ мост, като е съставен от две кули, които са свързани с два хоризонтални свързващи пасажа. Главната им цел е мостът да издържи на хоризонталните сили, на които е подложен. Преди 100 години Тауър Бридж е бил задвижван хидравлично от парни машини, които произвеждали енергията за шестте акумулатора. Те от своя страна вдигат при необходимост "ножиците" на моста до ъгъл от максимум 86 градуса и всичко това е отнемало около една минута време. Днес силата на пaрата е заменена от електрическия ток.

Известният лондонски мост - Тауър Бридж

Като туристическа забележителност се пазят оригиналните помпи, котли и акумулатори на Тауър Бридж, които могат да се видят в двете кули. Годишно „ножиците” на моста се отварят около 900 пъти, за да пропуснат преминаващите кораби. Задължително условие е всички плавателни съдове с височина над 14 метра да отправят писмено известие минимум 24 часа преди да преминат под Тауър Бридж.

Пешеходни платна на моста се намират на височина от 45 метра над реката и са проектирани така, че потокът на хората да не спира, дори когато „ножиците” са отворени. Около 1910 г. те почти не се използвали и имали лоша слава като свърталище на проститутки и престъпници. Били затворени, но от 1982 г. са изцяло остъклени и пешеходни пътеки са отворени. В тях може да се види и изложба.Годишно през пешеходните пътеки на Тауър Бридж преминават 380 000 туристи. Всеки ден общо около 40 000 пешеходци, велосипедисти и шофьори преминават през Тауър Бридж.

Тауър Бридж е построен в красив готическо-викторианският стил и често се използва за естествен декор на големи кино продукции, като Шерлок Холмс (Sherlock Holmes) от 2009 г., Мумията се завръща (The Mummy Returns) и др.

3.3
Общо 6 гласували
5 0
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати