Джамията Мека Масжид в Хайдарабад

01.05.2011

Джамията Мека Масджид (Makkah Masjid) е топ туристически обект в индийския град Хайдарабад (Hyderabad), столица на щата Андхра Прадеш (Andhra Pradesh). Религиозният храм е най-големият в града.

Той се намира в старата част Хайдарабад, само на около 100 метра от друга паметна забележителност - Чарминар (Charminar).

Джамията Мека Масжид в Хайдарабад

Мека Масджид е и най-старата джамия в пъстрия близо 6 милионен индийски град. Тя удивява със своите размери. Сградата е проектирана и изпълнена така, че да може да побере около 10 000 поклонници наведнъж.

Строежът на религиозния храм започва през 1617 година по инициатива на тогавашния владетел Мохамед Кули Ктуб Шах (Mohammad Quli Qtub Shah). След повече от 70 години Мека Масджид придобива своя финален завършек при управлението на Ауранджеб (Aurangzeb). Предполага се, че около 8 000 души са участвали в дългогодишния строеж на най-голямата джамия в Хайдарабад.

Преди започването на строежа, желанието на владетеля от династията Ктуб Шах е части от джамията да бъде съградена с пръст от Мека (Mecca) -най-святото място в ислямската религия. И така с тухли, направени от специално донесена от мека почва, била построена централната арка на паметната джамия.

Ето защо името на джамията е Мека Масджид.

В двора на религиозния храм има малка стаичка, за която се вярва, че е съхранила вековни реликви, включително и част от косата на пророка Мохамед. Отново в двора на джамията са положени и гробовете на владетелите от рода Асаф Джаи (Asaf Jahi).

Религиозният храм е изграден от 15 арки, които се извисяват над основата на джамията. Именно високите кули и техният елегантен завършек придават величествения облик на религиозния храм. Три от стените, съставляваща главната зала, имат по 5 извисяващи се кули.

Залата за поклонение е висока цели 75 метра, широка е 220 и е дълга 180 метра. Забележителното е, че трите сводести фасади са издълбани от един огромен къс гранит, за който са били нужни пет години да бъде отделен от земните скали.

В религиозния храм има изящно изобразени много сцени от свещената книга на мюсюлманите – Корана. Мека Масджид носи усещане за дълбок покой и смирение, независимо каква религия изповядва посетителят. На територията на хайдарбадската джамия се намира и сътворено от хората малко езерце, чийто кристално сини води пречистват духа и съзнанието на местни и гости. Около него има разположени пейки. Жителите на Хайдарабад вярват, че ако веднъж седнете на тях, то тогава неминуемо отново ще се завърнете в индийския град.

Историята на Мека Масджид пази и някои тъжни спомени. През 2007 година джамията претърпява злощастен инцидент с бомба. Взривът е бил задействан с мобилен телефон от екстремисти. Жертвите на покрусителното събитие по официални данни са 14. Днес местните служни правят всичко възможно, за да осигурят сигурността, спокойствието и комфорта на туристите.

И тъй като джамията е част от националното културно богатство на Индия, държавата в лицето на правителството, през 2001 година взима решение да защити сградата от бъдещо замърсяване и разруха. Така зоната около най-голямата джамия в Хайдарабад днес е само пешеходна. Липсата на трафик около храма се оказва още по-благотворно за посетителите, търсещи мир и спокойствие.

Безспорно религиозното място и до днес остава е своеобразен магнит, привличащ хиляди хора от различни националности и религии.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати