Гробниците на Кутб Шахи в Хидерабад

01.05.2011

Гробниците на легендарните владетели от рода Кутб Шахи (Qutb Shahi) се намират в северната част на друга паметна забележителност на индийския град Хайдарабад – Крепостта Голконда (Golconda).

Планувани и построени от самите царе от династията Кутб Шахи, тези гробници днес е считат за най-старите исторически монументи в екзотичния Хайдарабад. Мавзолеите всъщност представляват комплекс от величествени сгради с огромни обли куполи и изящна архитектура. По-малките постройки са едноетажни, докато по-големите се състоят от два етажа. Под купола на всяка сграда е разположен саркофаг на представител на династията Кутб Шахи. В комплекса има и гробници, в които са положени приближени на кралското семейство. За да се отличават от тях, сградите с потомците на Кутб Шахи са били обковавани със злато върху куполите.

Гробниците на Кутб Шахи в Хайдарабад

Сред всички монументи най-ярко се откроява гробницата на Хаят Бакши - дъщерята на Мохамед Куили Кутб Шах (Muhammed Quli Qutub Shahe) - основател на Хайдарабад, както и на неговия символ – величествената джамия Чарминар (Charminar).

Друг популярен мавзолей е този на Ибрахим Куили Кутб Шах (Ibrahim Quli Qutub Shah), който всъщност поставя традициите за издигане на великолепни постройки в красивия индийски град. Неговата гробница, както и другите в комплекса, е четириъгълна, изваяна с фамозни арки.

Първоначално куполите на гробниците са били обковани със сини и зелени плочки, от които днес има само останки.

Мавзолеите са строени през 16 и 17 век. Всички гробници си приличат по своето архитектурно изпълнение. Вътрешността на самите гробници обаче е доста оскъдна. На практика отвътре мавзолеите са празни. Преди години във вътрешността им е имало пищни килими, свещи, полилеи. Вътре са се извършвали религиозни служби, рецитирали са се свещени писания. Днес обаче състоянието им е по-скоро занемарено. За сметка на това около монументите има обширни и много добре поддържани градини.

Въпреки набезите на природата и хората, индийските гробници остават ценно културно наследство на Хайдарабад. Чрез грижата за тях местните почитат своите основатели, изразяват своето преклонение към историята. От друга страна мавзолеите са подходящ начин туристите да се запознаят с традициите и съдбата на древния индийски град, да опознаят културата и архитектурата му.

Родът Кутб Шахи, управлявал Голконда повече от 170 години, се прочува като най-големият строител за времето си.

Постройките са изградени в персийски и хинду архитектурен стил. Елегантни гипсови орнаменти придават атрактивен вид на интериора и екстериора на гробниците.

Историците твърдят, че Хайдарабад е единственото място в света, което е погребало всички представители на владетелска династия на едно място - Гробниците на Кутб Шахи.

Мавзолеите са отворени за посещение всеки ден от 09:30 до 4:40 часа.

3
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати