Фейнуил Хол Маркетплейс, Бостън

08.10.2011

Фейнуил Хол Марктеплейс (Faneuil Hall Marketplace) представлява четири страхотни места, събрани в едно – това са Фейнуил Хол (Faneuil Hall) , Куинси Маркет (Quincy Market) , Норт Маркет (North Market) и Саут Маркет (South Market) .

Всички те са страхотни места за пазаруване, където е пълно с музиканти, илюзионисти и различни други артисти, които забавляват минувачите. Фейнуил Хол е построен през 1742 година. Оттогава той е място за пазаруване и срещи.

Фейнуил Хол Маркетплейс, Бостън

Фейнуил Хол е построен от Питър Фейнуил, най-богатия търговец в Бостън, който го построил като подарък за града. Това място още от самото начало станало втори дом за търговци, рибари, производители и търговци на месо, и станало платформа за най-добрите оратори на страната.

През вековете Фейнуил Хол, който събирал всевъзможни хора на изкуството и оратори, станал известен и и с името „Люлката на Свободата”.

Фейнуил Хол се намира до Държавния център в Бостън. Първият етаж е събрал различни магазини и заведения за хранене. Вторият етаж е място за срещи. Третият етаж представлява музей на артилерията на Масачузетс.

Фейнуил Хол маркетплейс е направен по дизайн на Бенджамин Томпсън (Benjamin Thompson). Символът на Фейнуил Хол в продължение на два века е златният скакалец, кацнал на върха на сградата – той всъщност е ветропоказател. Това е единствената част от сградата, която не е променена и до ден днешен.

През 1761 година пожар във Фейнуил Хол повредил златния скакалец. Ковачът Томас Дроун ( Thomas Drowne) син на създателя на символа на сградата, поправил повредите и сложил капсула на времето в стомаха на насекомото.

Върху капсулата са изписани думите „храна за скакалец” и в нея има исторически свидетелства – вестници, монети и послания от кмета на града, които постоянно се увеличавали.

Ако искате да усетите духа на Бостън, няма как да успеете, без да посетите Фейнуил Хол Маркетплейс. За да посреща нуждите на повече хора, през 1826 година Фейнуил Хол се разширил с Куинси Маркет, който бил направен по дизайн, модерен по онова време – гръцки стил.

Мястото за пазаруване процъфтявало през деветнадесети век, но в средата на двадесети век много от сградите в него останали празни.

Прочуто като място за процъфтяваща търговия, Фейнуил Маркетплейс западал, но бил възроден отново благодарение на предприемчиви жители на Бостън, които го възроздили в началото на седемдесетте години на миналия век.

През призмата на архитекта Бенджамин Томпсън (Benjamin Thompson) и кмета Кевин Уайт (Kevin White) мястото било като създадено наново и изцяло променило облика на централен Бостън.

Реновирането на мястото през 1976 година било първият реновационен градски проект от този мащаб. Последвали го много имитации в страната и извън нея.

Всяка година мястото привлича над осемнадесет милиона посетители. Най-старото заведение е Дърджин Парк (Durgin Park) – ресторант, отворил врати през 1826 година.

В началото Фейнуил Хол Маркетплейс е имал пет ресторанта, три бара и шестнадесет магазина за храна. Днес бройката на всички заведения е нараснала. За посетителите има 10 724 паркоместа.

Уличните музиканти и артисти започнали да се появяват във Фейнуил Хол Маркетплейс в началото на седемдесетте години на миналия век, за да забавляват строителните работници, които реновирали сградата. Оттогава досега мястото събира най-много улични артисти в целия свят.

Освен да посетите страхотните места за пазаруване и хранене, тук можете да се насладите на вкуса на екзотично кафе, пресни морски деликатеси, гурме-десерти. През горещите дни откритите кафета и ресторанти са страхотно място за релакс.

Биволският пазар (The Bull Market), който се намира във Фейнуил Хол Маркетплейс, е първото място в САЩ, където е започнало пазаруването с колички на колелца. Мястото е известно с това име заради ветропоказателя във форма на бивол, който е на върха на сградата на Куинси Маркет.

3.5
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати