Национален военен парк Чикамауга и Чатануга

12.02.2012
Военен парк Чикамауга и Чатануга

Националният военен парк Чикамауга и Чатануга (Chickamauga and Chattanooga National Military Park) е разположен в два щата – Джорджия (Georgia) и Тенеси (Tennessee). Това е мястото на двете големи битки, които са се състояли по време на Гражданската война – битката за Чикамауга и битката за Чатануга.

През 1863 година тук се е разиграла битката за контрол на Чатануга, която по онова време била известна като Портата към дълбокия Юг (Gateway to the Deep South).

Битката при Чикамауга продължила два дни – тя започнала на 19 септември 1863 година и свършила ден по-късно. След като битката приключила, се оказало, че са убити тридесет и пет хиляди войника. Някои от тях били ранени, но починали по-късно от раните си. Имало и много войници, които били обявени за изчезнали, защото телата им така и не били открити.

Битката за Чатануга продължила над три дни през ноември 1863 година, като започнала на 23 ноември и приключила на 25 ноември.

Войските на Конфедерацията вече били на прага на победата по време на битката през септември, но когато битката продължила през ноември, победата, както и контролът над града, били спечелени от войските на Съюза.

Бойното поле на Чикамауга и Чатануга

Бойното поле на Чикамауга е мястото, където е била спечелена последната голяма победа на войските на Конфедерацията. На това място са разположени многобройни монументи, табели, исторически експозиции, които представят подробности от сраженията. Предлага се и няколкокилометрова екскурзия с автомобил. Тук може да се види страхотна колекция от над триста и петдесет американски военни оръжия.

Конгресът на САЩ започва изграждането на национални военни паметници през 1890 година, като първият сред тях е този в Чикамауга и Чатануга. Той служи за модел за изграждане на другите национални военни паркове.

Той е и най-големият национален военен парк – простира се на пет хиляди и триста акра. Този парк е изграден най-вече благодарение на усилията на генералите Хенри Бойнтън (Henry Boynton) и Фердинанд Ван Дарвеер (Ferdinand Van Derveer).

Двамата генерали били ветерани от армията на Съюза, които били убедени, че има нужда американците да имат национален военен парк, който всъщност да е истинско бойно поле, което да им напомня за подвига на предците им, с които да се гордеят.

Националният военен парк Чикамауга и Чатануга се състои от четири зони. Това са бойното поле Чикамауга (Chickamauga Battlefield), Мишънъри Ридж (Missionary Ridge), планината Лукаут и Пойнт Парк (Lookout Mountain and Point Park), както и Мокасин Бенд (Moccasin Bend). Националният военен парк Чикамауга и Чатануга се е използвал не само за обиколка от туристи и патриотично настроени американци. По време на войната между САЩ и Испания той е бил използван като тренировъчен център за войниците от тази част на страната.

Мокасин Бенд, който влиза в състава на националния военен парк, е ценен поради дивата си красота. Тук често идват археолози, които търсят нови артефакти, останали от времето преди европейците да нахлуят в земите на местното индианско население.

В Чикамауга е разположен център за посетители, където може да се види мултимедийно представяне на детайли за двете битки. В центъра е разположена и красива картина на художника Джеймс Уокър (James Walker), която интерпретира двете прочути битки по начина, по който възприема историята творецът.

През летните дни на територията на националния военен парк могат да бъдат видени възстановки на историческите събития с участие на живи актьори. Те се провеждат на двете места, където са били проведени важните битки по време на Гражданската война.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати