Тревненското школо

13.10.2011
Тревненското школо

Тревненското школо се намира в град Трявна. То е построено през 1839 година и е едно от първите светски училища в България. Град Трявна е разположен в северната част на Централна Стара Планина. Трявна е разположена на територията на област Габрово.

Историята на града започва през петнадесети век, когато в тази местност се заселват планинци, които се прехранват с това, че осигуряват охрана на проходите в планината. Името Трявна се споменава за пръв път през 1565 година в султански указ. През седемнадесети век в града пристигат хора от Тетевен и Одринско, но тъй като районът не е подходящ за земеделие, хората започват да се занимават с различни занаяти като златарство, строителство, иконопис, дърворезба, и с търговия.

През деветнадесети век Трявна е признат за един от големите културни центрове в България. По време на Българското Възраждане градът е признат за голям културен център на българите по време на османското робство. По това време в Трявна се ражда Тревненската художествена школа, която е най-старата от възрожденските художествени школи. Тогава стават популярни дървените резбовани тавани с форма на слънца. Те са запазени в Даскаловата къща.

В Трявна се намира единственият напълно запазен в България възрожденски площад. Най-представителната сграда, която се намира на площада, е Тревненското школо. То е известно с факта, че в продължение на осем години тук е бил учител големият български поет и писател Петко Славейков.

В Тревненското школо през 1847 година е била основана една от първите книгохранителници в България. През седемнадесети век в града се изграждали килийни училища, в които преподавали майстори зографи. През 1835 година първенците на Трявна се събрали и решили да бъде построена нова сграда, която да отговаря на изискванията на онова време. През 1835 година било открито Габровското главно училище, което накарало тревненци бързо да вземат решение за построяване на училище в града им. Всеки от жителите допринесъл с нещо за построяването на сградата. Когато строителният материал свършил, хората се събрали на големи групи и започнали да рушат крепостните стени и кулите на Калето, което било край града и го защитавало от нападения на разбойници.

Старото Шково в Трявна

Тревненското школо било построено по-голямо от Габровското училище. То имало петнадесет зали. Сградата на Тревненското школо е реставрирана и в нея са изложени интересни колекции с автентични предмети и документи. Има и възстановка на класна стая от онова време. В школото е изложена и колекция на уреди за измерване на времето от античността до двадесети век. В школото има и ценна изложба на картини, която е дарение от братята Димитър и Никола Казакови.

Сградата на Тревненското школо е правоъгълна и издължена. Тя е с помещения, които затварят малък вътрешен двор. Сградата прилича на манастирски комплекс от деветнадесети век. Освен Тревненското школо в града има и други забележителности, които са се превърнали в символи на град Трявна. Това са каменният сводест мост, дело на Димитър Сергюв, който е построил много от сградите в Трявна, сред които и някои църкви като например църквата Свети Георги.

На площада се намира и часовникова кула, изградена праз 1814 година. За да се разреши построяването й, жителките на Трявна трябвало да се откажат от традиционния за града накит за глава, който бил известен като сокай и приличал на диадема на кралица. Часовниковата кула била построена, за да оповестява камбанният й зън времето на започване и приключване на работния ден.

В Трявна има над сто и петдесет паметника на културата от епохата на Българското Възраждане. Сред тях са храмът Свети Архангел Михаил, опожарен през 1798 година и възобновен от местните жители.

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петър Тоцев
Петър Тоцев
05.09.2012 06:14
Много точно е обяснението, защо това е забележителност.
0
0