Палат на Парламента в Букурещ

20.11.2011
Парламентът на Румъния

Палат на Парламента се намира в Букурещ (Bucharest), Румъния. Другото име, с което е известен Палат на Парламента, е Домът на народа. Сградата се смята за втората по големина в света административна сграда. Размерите на сградата са повече от впечатляващи: дължината й е двеста и седемдесет метра, широчината – двеста и четиридесет метра.

Палат на Парламента в Букурещ

Палатът на Парламента е сграда висока осемдесет и шест метра, а под земята продължава надолу на дълбочина деветдесет и два метра. Палатът на Парламента има осем подземни нива, четири от които се използват, и дванадесет надземни нива. Сградата се смята за най-скъпата административна сграда в света. Тя е призната за най-тежката сграда в света.

Сградата е изградена по време на режима на Николае Чаушеску (Nicolae Ceausescu). Палат на Парламента разполага с хиляда и сто стаи и два подземни паркинга. Разгърнатата площ на Двореца на Парламента е триста и четиридесет хиляди квадратни метра. Най-високата зала в сградата е висока шестнадесет метра, а най-дългият коридор е с дължина сто и петдесет метра.

Според груби оценки на експерти за изграждането на Двореца на Парламента са използвани един милион кубика камъни, над три хиляди тона кристал, който е бил използван за създаването на четиристотин и осемдесет полилея, огледала и над хиляда лампи. Използвани са седемстотин хиляди тона стомана и бронз, почти един милион кубика дървои двеста хиляди квадратни метра килими. Любопитен факт е, че килимите са били тъкани направо в залите, тъй като са огромни и е трябвало да се внесе техника за създаването им в Двореца.

Дворецът на парламента на Румъния

Сградата е построена върху разрушен хълм в Букурещ. Според една от легендите на мястото, където днес се издига Палат на Парламента, е имало гробище, където са погребани хиляди починали от епидемията на чума в Букурещ.

За да бъде създаден двореца на Парламента е трябвало да бъде разрушен исторически значим район на града, като са били разрушени жилищни сгради и църкви. За да изпъква самата сграда, са разрушени няколко квартала, построен е булевард с фонтани.

Строителството е започнало през 1983 година. Въпреки че идеята на сградата била тя да служи на интересите на народа, Чаушеску желаел да я превърне в своя лична резиденция. По ирония на съдбата сградата била завършена по време на екзекуцията на Чаушеску през 1989 година.

Сградата на парламента в Букурещ

За да бъде създаден дизайнът на сградата, по проектите са работили над седемстотин архитекти. По приблизителни оценки сградата е струвала над три милиарда долара. В построяването й са взели участие над двадесет хиляди работника.

След демократичните промени има идея сградата да бъде разрушена, но вложените в нея средства са прекалено много, затова сградата започва да изпълнява различни функции. В палата на парламента се помещава румънският Сенат, Камарата на депутатите, провеждат се международни мероприятия, като част от сградата е отворена за посещения на туристи. През 1999 година Майкъл Джексън изнася концерт на една от терасите на на парламента.

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати