Мариенбрюке, Нойшванщайн

27.11.2011
Мостът Мариенбрюке до Нойшванщайн

Мариенбрюке (Marienbrücke) е мост, който се намира до замъка Нойшванщайн над село Хоеншвангау (Hohenschwangau) близо до Фюсен (Füssen), Бавария (Bavaria). Тази забележителност се намира в югоизточната част на Бавария.

Впечатляващата сграда е построена от Лудвиг Втори (Ludwig II) Баварски като почит към прочутия композитор Рихард Вагнер (Richard Wagner). Въпреки слуховете, че за тази цел е бил изхарчен държавен бюджет, Лудвиг Втори Баварски платил сам преустрояването на замъка, който се издигнал на мястото на два стари замъка. От моста Мариенбрюке владетелят се е очаровал от гледката на прекрасния замък, който се извисява величествено и е символ на кралската власт. Това бил неговият замък мечта, която той претворил в действителност.

Лудвиг Втори е израснал в замъка Хоеншвангау и от малък е обичал красивата природа. Той искал да съчетае две свои любими неща – природата и красивата архитектура. За построяването на замъка владетелят се вдъхновил от оперите на Вагнер, тъй като бил почитател на творчеството на великия композитор. Лудвиг Втори Баварски е имал идеята в замъка да се поставят оперите на композитора, но Вагнер така и не успява да посети замъка нито веднъж. Самият Лудвиг Втори Баварски се наслаждава на замъка си по-малко от две седмици, тъй като скоро след завършването на сградата той умира.

Помещенията на замъка са декорирани с картини от различни романтични легенди, които са били любими на владетеля.

Замъкът, чието фоайе е украсено със статуи на лебеди, е бил вдъхновение за руския композитор Пьотр Илич Чайковски (Pyotr Ilyich Tchaikovsky) за създаването на неговия балет-шедьовър „Лебедово езеро”. Красивият замък е вдъхновил аниматорите на Дисни (Disney) за величествената сграда в анимационния шедьовър „Спящата красавица”.

Мариенбрюке

Замъкът се вижда най-добре от моста Мариенбрюке, който се извисява над над 90-метрова пропаст. От моста Мариенбрюке могат да се направят впечатляващи снимки на замъка Нойшванщайн.

Мостът Мариенбрюке прекосява дефилето Полат (Pöllat). Дефилето е впечатлявало с красотата си още по времето на бащата на Лудвиг - Максимилиан Втори (Maximillan II).

През 1885 година кралят поканил майка си Мари (Marie) в замъка Нойшванщайн по повод нейната шестдесетгодишнина.

Година по-късно, преди още замъкът на Лудвиг Втори Баварски да е готов, той заменя старите дървени парапети на моста Мариенбрюке с елегантна конструкция от желязо. Смята се, че по това време мостът е получил името си в чест на майката на владетеля. Мостът е с красиви ажурни парапети, но е подходящ само за хора, които не се страхуват да гледат надолу в дълбоката пропаст.

Днес туристите, които пристигат тук от цял свят, се спират на моста Мариенбрюке, за да се насладят на величествената гледка на замъка Нойшванщайн. На хората, които се страхуват от височини, не се препоръчва да преминават моста над дълбокото дефиле.

Замъкът Нойшванщайн е бил замислен като лично убежище за краля, но след смъртта му е открит за посещение. Оттогава над 60 милиона души са посетили замъка Нойшванщайн. През лятото замъкът се посещава от над шест хиляди туристи дневно, като голяма част от тях преминават и през моста Мариенбрюке, за да видят замъка от най-добрата гледна точка.

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати