Аспарухов мост

31.01.2013
Аспарухов мост

Аспарухов мост се намира във Варна. Той свързва Черно море с Варненско езеро. Мостът свързва центъра на града с отдалечените квартали Галата и Аспарухово.

Аспаруховият мост е дълъг над два километра. Той е висок петдесет метра, което го прави един от най-предпочитаните мостове за скокове с бънджи. Аспаруховият мост е известен не само с това, че от него се скача с бънджи. Търсачите на силни усещания редовно пристигат от различни части на страната, за да изпитат екстремното преживяване.

Аспаруховият мост има и черна слава – почти всеки месец тук има опити за самоубийства. Затова местните смятат, че мостът е прокълнат. Но това е бърза и безопасна връзка между кварталите на Варна, както и между отделните градове по българското Черноморие.

През моста минават над 10-11 000 моторни превозни средства на денонощие. Аспаруховият мост е известен с това, че има най-голям отвор в сравнение с всички останали мостове в България. Отворът е цели 160 метра. В средата на моста има три отвора. Под Аспаруховия мост постоянно минават кораби, които пътуват към Варна.

Мостът спомага за облекчаване на трафика между Варна и Бургас. Преди да се пусне в експлоатация Аспаруховият мост, да се стигне от Варна до Бургас е било по-трудно и по-бавно. Имало е само един мост от метал, който се е вдигал, когато са преминавали кораби през тази част.

Преди това е имало дървен мост с понтони, а още по-рано – каменен мост. Железният мост е бил направен през 1937 година, но през 1975 година е бил съборен от кораб. Аспаруховият мост е открит официално през 1976 година. Тогава има голяма нужда от облекчаване на трафика до Варна.

Конкурс за проект на моста се обявява през 1967 година. Тогава са предложени различни варианти, като един от тях е дори да се отхвърли идеята за мост за сметка на тунел под водата. Повечето варианти обаче са отхвърлени и е приет вариантът на моста такъв, какъвто го познаваме днес.

Аспаруховият мост представлява конструкция от стомана и бетон. В двата му края има два пътни възела, които са доста сложни. В централната си част мостът е от стомана, има и две части от стомана с бетон. Това е изключително издържлива конструкция, която е с висока товароносимост, издържа на силни ветрове и на температурни разлики.

Всяко от платната на Аспаруховия мост е състои от три греди с Т-образен профил, които са с обща маса над 100 тона. След като са монтирани гредите, между тях се излива пътната плоча. Стоманената част на моста в средата му се крепи върху четири големи стълба. По време на създаването на моста са употребени над 78 000 болтове с голяма издържливост.

Върху моста могат да минат безопасно плътни колони от камиони, като всеки може да е с тежест около тридесет тона. Мостът е направен така, че да издържи на вятър със скорост до 180 километра в час. Аспарухов мост става част от магистрала Черно море и свързва Южната част на България със северната. Той е и част от международен път.

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
варненка
варненка
08.09.2013 09:36
Хей, не мислите преди да кажете/напишете нещо!
Цитирам: "Той свързва Черно море с Варненско езеро."??
Мостовете като съоръжение не свързват два водни басейна, а суша между която има вода. В случая Аспарухов мост свързва двата бряга на канала, който пък свързва Варненското езеро с Черно море.
0
0