Древен град Ушмал

18.07.2013
Древен град Ушмал

Ушмал (Ushmal) е един от многото археологически обекти - развалини на древните градове на маите. През 1996 г. е обявен от ЮНЕСКО за Световно културно наследство. Ушмал е разположен в Североизточен Юкатан, мексикански полуостров. Археолозите предполагат, че града датира от 500 г. и се е задържал на върха в продължение на век и половина- от около 800 до 950 г.

В Следкласичекия период (250- 1502 г.) маите, които претърпели големи суши в населяваните от тях досега територии, тръгнали изтощени и прежаднели да търсят по-благоприятни земи, които през 10 в. били на далечните северни граници на маянски свят. Там те се натъкнали на чудни гледки сред ниските хълмове на Северозападен Юкатан - зелени поля, пълни пазари и цъфтящи градове.

Там все още валяли дъждове, а юкатанските маи били издълбали цистерни, в които целогодишно да има вода. Те били енергични търговци, които преминавали през крайбрежните води с големи еднодръвки и пренасяли товари от сол и раковини, памучни дрехи и торби с какао. То било особено разпространено и семената на шушулките на какаовите дървета били дълго време използвани за пари в маянските територии.

Смята се, че през периода 700-1000 г. в джунглите на Юкатан в областта, наречена Пуук (означаващо хълмиста земя) са процъфтявали три града - Каба, Сайил и Ушмал, като последният е един от най-добре запазените. Учените предполагат, че името Ушмал означава "изграден 3 пъти".

Днес археологическият обект е посещаван от много туристи. Работите по него още продължават, но е ясно че градът е имал изключително елегантни постройки от дялани и боядисани камъни. Запазили са се много храмове, жилищни сгради и пирамиди. Знае се също така, че между къщите е имало зеленчукови градини, с които маите са успявали да се изхранват.

Сред най-големите забележителности, които могат да бъдат видени в Ушмал, са Пирамидата на вълшебника, която била извор на силата на прадедите и Къщата на губернатора. Тя въплъщава върховите постижения на архитектурния стил Пуук с покрита със сложни релефи фасада върху стени от камък и бетон. Издигната е около 900 г. за резиденция на цар Господарят Чак, скулптурата е украсена със символите на неговия едноименен бог.

Ушмал

Друга забележителност е игрището за игра на топка в Ушмал. То било свещено място, както било и във всички други маянски градове. Не толкова спорт, колкото ритуал, играта на топка била метафора на мита за сътворението и битка между доброто и злото, а игрището било портал към отвъдното.

На север от игрището за игра на топка се намират четири дълги дворци, които образуват т.нар. "Квадратен манастир", в близост до който е разположена и Източната колонада. Дворците са част от много богато украсени структури, поръчани от последния известен владетел на Ушмал - Чан Чак Какнал Ахау, или Господарят Чак.

Смята се, че упадъкът на Ушмал е започнал в резултат на някоя продължителна суша в комбинации с политически междуособици, които довеждат до края на града.

Благодарение на запазилите се градове, като Ушмал, разбираме, че маите са създали едно от най-развитите общества, които някога са процъфтявали в древния свят. Техните инженери са проектирали огромни облицовани с камък пирамиди, без да си помагат с железни сечива.

Астрономите с невероятна точност са изчислили циклите на Слънцето, Луната, Венера и Марс. Днес благодарение на съвременната технология познанията ни за маите непрекъснато растат.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати