Кралска ботаническа градина Кю

27.03.2013
Кралска ботаническа градина Кю

Кралската ботаническа градина в Кю ( Royal Botanic Gardens, Kew), която е известна и като Кю Гардънс (на английски: Kew Gardens) се намира между Ричмънд и Кю, Югозападен Лондон. Тя представлява огромен ансамбъл, включващ самата градина и нейните оранжерии и е в списъка на ЮНЕСКО с обектите от световното наследство.

Кралската ботаническа градина Кю е една от най-внушителните в света. Тя разполага с огромно разнообразие от декоративни растения, голяма част от които са сред най-рядко срещаните в света. Всички знаменити ботаници са я признали като една от най-добре съхранените градини в света на биоразнообразието.

Кю Гардънс е сред най-посещаваните туристически обекти в Лондон, които определено не с малко. Годишно идват да й се насладят около 2 млн. гости от различни краища на света. Целият парков ландшафт се състои от около 40 000 различни растения. Има и много стъклени витрини с хербатизирани видове, чийто брой е около 7 милиона.

Освен запазеното разнообразие на флоралните видове, Кю Гардънс разполагат и с библиотека, в която се съхраняват над 175 000 илюстрации на цветя, както и около 750 000 тома разнообразна литература, свързана със специализираните ботаническите умения и със стандартното отглеждането на цветя.

Ботаническа градина Кю

Историята на Кралска ботаническа градина Кю започва преди повече от 250 години. Началото й се поставя през 1759 г. от лорд Тюксбъри. По-късно градините са разширени от принцеса Аугуста фон Сакс-Гота, която е вдовица на Уелския принц.

По нейна поръчка архитектът Уилям Чеймбърс построява няколко сгради, сред които е и Китайската пагода от 1761 г. Тя може днес да бъде видяна от всички посетители. В периода от 17 в. до 20 в. множество градинари, контролирани от сменящите се управници, съумяват да запазят нейният естествен ансамбъл, който днес действа като притегателна сила за всички посетители на Лондон.

През 2012 г. тук се състои фестивалът Tropical Extravaganza, представящ цветни инсталации, вдъхновени от четирите природни стихии - огън, въздух, земя и вода. Показани са около 6500 вида растения, повечето от които са орхидеи, които са най-разпространеното домашно отглеждано цвете във Великобритания.

Кю Гадънс

В оранжериите на Уелския принц, където се поддържат климатичните условия на 10 различни климатични зони, са изложени над 2700 орхидеи. Най-ценният екземпляр е цветето фламинго (Anthurium scherzerianum), наричано така защото с дългото си стъбло наистина напомня на розово фламинго.

Кралска ботаническа градина Кю е разположена на огромна територия и ако имате желание да я обходите цялата, е добре да се запишете в организираните обиколки, които се провеждат всеки ден. Със сигурност няма да можете да обърнете внимание на всички изложени екземпляри, но ще можете да разгледате подробно различните секции.

Най-известните от тях са "Дворецът Кю", "Японската градина", "Китайската пагода" и галерията "Мариан Норт". Не пропускайте да се насладите на невероятната гледка, която ще видите при Палмовата къща, постройките от Викторианската епоха и Водната градина.

Няма най-подходящ сезон за посещаване на световноизвестната градина, но като цяло за Англия важи правилото за летния сезон. Тогава има най-голям шанс да не вали и да се насладите на едно необикновено изживяване сред невероятно красивите цветя и всякакви представители на растителните видове.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати