Римските порти на Луго

21.05.2013

Испанският град Луго (Roman Walls of Lugo) е известен по цял свят със своите непокътнати Рисмки стени, които са построени в края на трети век. Разположеният в Северозападна Испания град е единственият в света, който е заобиколен от напълно запазени през вековете римски стени, поради което е вписан в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Лука е разположен в автономната област на Галисия и е традиционен тоскански град. Това, което го отличава от останалите живописни места в региона е, че целият е обграден от масивна, построена с червени тухли, стена. Тя успява да придаде невероятен чар и интимност на града, откъсвайки го от модерния свят и шумния трафик.

Римските порти на Луго

Зад нея Лука е мирен и спокоен град, запазил своя античен римски план на улиците си. За разлика от повечето хълмисти тоскански градове, Лука е разположен в равнина, което е причина голяма част от местното население да се придвижва с велосипеди, допринасяйки за колорита на града.

Римската стена на Лука се състои от няколко укрепени пръстена. Тя е най-забележителната атракция, която предлага града. Състои се от четири нива, като най-външното, което е около 4 км., днес е цялото обрасло с дървета и представлява особено красива гледка.

Римската стена в Луго никога не е ползвана за военни действия. Тя е построена, за да може да пази тогавашния римски град Лукус от вражески нападения, но не е била терен за водене на бойни действия. С течение на времето обаче се оказва, че е добра предпазна защита за града при пълноводие на река Серджо. Още по времето на Наполеон официално тя е превърната в обществена пътека.

Лука се превръща в колония на древен Рим през 180 г. пр. Хр., а историята по построяването на римските стени започва около 200 г. Тогава около центъра на града е издигнато укрепление под формата на квадрат. Около хиляда години след това, поради разрастването на града, се издига вторият кръг.

В него днес се намират повечето исторически сгради, които са изцяло реставрирани и могат да бъдат видени от посетителите на Луго. От този кръг са останали непокътнати и двете порти Santi Gerviaso e Protasio и Borghi.

Останалите значими сгради в града, които не са включени зад стените на втория кръг, се намират в третия, който е построен през 15 и 16 век., когато градът е в разцвета си. През 1544 г. започва построяването и на последния кръг, а работата по него приключва през 1645 г.

Цялата верига от пръстени разполага със 71 кули, а самите стени достигат височина между 10 и 15 метра. Отделно от споменатите по-горе порти от втория пръстен, които могат да се видят и днес, има още три запазили се порти, които са от третия кръг, направен около 1500 г. Това са Porta San Pietro, Porta Santa Maria и Porta San Donato

Освен със своята ренесансова стена, градът известен и със своите дворци, кули, църкви и прелестни градини. Можете да надзърнете в скритите кътчета на някогашна Тоскана, както и да се порадвате на откриващите се природни гледки сред лозята, живописните вили и красивите планини. Най-добре е да се разходите пеш или с колело до Римските порти на Луго, която предлага много сенчести кътчета, като и прекрасен ресторант.

3.8
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати