Ораниенбаум

25.04.2013
Ораниенбаум

Ораниенбаум (Oranienbaum) представлява дворцово-парков ансамбъл на руското императорско семейство, който се намира в руския град Ломоносов край Санкт Петербург (St Petersburg). В превод от немски Ораниенбаум означава бергамотово дърво. Град Ломоносов е бил известен с името Ораниенбаум до 1948 година.

Дворцово-парковият ансамбъл Ораниенбаум предоставя на туристи от цял свят да разгледат дворци от осемнадесети век, както и красиви паркове. Местността, където се намира Ораниенбаум, е била подарена на руския княз Меншиков (Menshikov) от Петър Първи (Peter I). В началото на осемнадесети век Меншиков започнал да строи разкошен дворец.

След като Меншиков бил обявен за човек извън закона, неговото имение и дворецът му били конфискувани и станали собственост на руското царско семейство.

Ораниенбаум, Русия

През четиридесетте години на осемнадесети век Ораниенбаум станал място, където бъдещият император Петър Трети живеел в разкош. Постепенно около разкошното имение започнал да се образува град, който получил името Ораниенбаум.

През шестдесетте години на осемнадесети век в парка до двореца била построена вила за руската императрица Екатерина Втора. Тази вила е единствената сграда в Русия, която е построена в модерния тогава стил рококо.

Точно преди революцията през 1917 година дворецът станал собственост на херцозите Стрелицки, които били погребани в парка пред двореца. След 1917 година всички сгради в Ораниенбаум са били национализирани и превърнати в различни институции. Част от сградите били превърнати в техникум, бил открит и музей.

Дворцово Парков Ансамбъл Ораниенбаум

През деветдесетте години на двадесети век започва реставрационен проект за възстановяването на сградите и парковете на Ораниенбаум. Най-старата сграда в Ораниенбаум е Големият Меншиков дворец.

Той е бил построен през 1727 година и разделя териториално парка на Ораниенбаум на Долната Градина и на Горния парк. Големият Меншиков дворец е с дължина 210 метра. Сградата е на два етажа, но е разчупена, има и едноетажни крила.

Дворецът е допълнен с Църковен и Японски павилион. За времето си дворецът е бил известен като една от най-разкошните сгради, строени тогава. Сложната и красива система от стъпала допълвала разкоша на сградата.

През 2011 година в двореца бил открит музей. В Долната градина имало три фонтана, както и над 30 скулптури от дърво, които имитирали мрамор. През осемнадесети век тези скулптури са заменени от скулптури от истински мрамор.

В Горния парк се намира по-малък парк – Петровски (Petrovsky), тук се намират Китайският дворец и вилата на императрицата Екатерина Втора.

Ораниенбаум е свързан с морето посредством така наречения Морски канал. Той имал собствено пристанище. В Долната градина имало оранжерия и Картинен дом. Оранжерията не се е запазила, за разлика от Картинния дом. Там са се съхранявали над триста скъпи платна.

В парка пред двореца се е запазила разкошна каменна пергола. В близост до нея е било планирано да се изгради къщичка за пиене на кафе, но това така и не се осъществило.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини