Римска гробница във Вайден, Кьолн

17.07.2013

В Кьолнския квартал Вайден се намира една от най-редките римски гробници (Weidener Grabkammer), за която се предполага, че датира от около 2 в. Римска гробница във Вайден е открита през 1843 г. по време на археологически разкопки и днес е една от забележителностите в града. Намира се на улица Ахенер и може да бъде посетена само по предварителна заявка.

Римска гробница във Вайден, Кьолн

В римската гробница са намерени богато украсен саркофаг, направен от бял мрамор в Рим в края на 3 в., три бюста на семейна двойка и на млада жена, столове за хранене, два каменни фотьойла, както и множество монети от далечното минало.

Предполага се, че саркофагът е направен най-късно и е предвиден за богатото семейство, чиито бюстове са красили гробницата. Цялото богатство на откритите предмети дава ценна информация за промяната на традициите и модата на римляните между средата на 1-ви и и средата на 4-ти век.

Римска гробница във Вайден се намира на около 9 км. от някогашната римска западна порта на Кьолн и се смята, че е възможно да е била част от вила, която не се е запазила през изминалите векове. Нивото на античния й под се намира на почти 6 метра от това на съвременния, а самата гробница е направена в резултат на внимателно дялане на камъка.

Няма следи от хоросан, а източната стена на камерата, на която се намира входа е абсолютно гладка, за разлика от останалите три стени, които са набраздени от многобройни прорези. Смята се, че саркофагът се е намирал над сводестата камера.

Откриването на този гроб предизвиква истинска сензация през 1843 г. След направени подробни проучвания се оказва, че тази римска камера е една от най-красивите и добре запазени на север от Алпите. В момента текат реставрационни процеси и гробницата не може да бъде посетена, но се очаква скоро те да приключат и тази атракция отново да е отворена за посетители.

Впечатление предизвикват креслата, които са направени от варовик и имитират ракита. Те са разположени от лявата и дясната страна на помещението.

Бюстовете са направени от бял мрамор, в който са вплетени червеникави ивици. При направените разкопки двата женски бюста са намерени изправени, а този на мъжа, за който се предполага, че е съпруг на по-възрастната жена, е открит преобърнат пред голямата ниша, намираща се в дясната страна на гробницата.

Бюстът е на мъж между 40 и 50 години, с къдрава коса и леки мустаци. Предполага се, че той е от благородническо потекло, но това така и не може да бъде доказано. По изработката на бюста и прическата на мъжа се съди, че статуята е направена не по-късно от 190 г., най-вероятно по времето на Адриан или Комод.

Бюстът на по-възрастната жена показва лице, което показва, че е на същата възраст като мъжа. Има слабо извити вежди и разделена на две коса. Предполага се, че това е жената на благородника, както и че и двата бюста са дело на един и същи неизвестен майстор.

За удобство на посетителите римската гробница е покрита със стъклен купол, от който можете да погледнете какво има в нея, без да прекрачвате прага ѝ. Влизайки вътре веднага ще усетите неподправената атмосфера на древността и ще искате на разберете повече за тайните, пазени от римляните.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати