Будистки храм Сионг Лим

03.11.2013
Будистки храм Сионг Лим

В Сингапур, който със сигурност има какво да предложи на своите гости, се намира и приказно красив будистки храм, известен като Сионг Лим или Шуанг Лин, в зависимост от местния диалект. Въпреки че в продължение на години той е пренебрегван, след реставрацията му, започнала през 1994 г. и приключила през 2002 г., той се превръща в една от най-големите и посещаеми забележителности в страната.

Историята по построяване на храма е свързана с двама предприемчиви търговци- Лоу Ким Понг и Пун Сенг. На Ким Понг, който бил верен будист, му се присънили златни светлини, които идвали над морето от западна посока. Той бил от китайски произход и веднага съобразил, че това е послание от Индия, страната на будизма. Още на следващия ден той отишъл на брега на морето и вперил поглед на запад. Не видял нищо, но знаел, че сънят му е предсказание за нещо важно.

Преди залез слънце той видял кораба, на който семейството на Пун Сенг се връщало след поклонение в Индия в родината си. Ким Понг бил дълбоко затрогнат от предаността на Пун Сенг и му обещал да построи храм, който да популяризира будистката вяра. В замяна Пун Сенг трябвало да остане с него в Сингапур. Така двамата китайци, чиито съдби били вече свързани заминали за островната държава, и се заели с построяването на будисткия храм Сионг Лим.

Сградата се простирала на 40 000 кв. метра, които са собственост на Ким Йо. Той основава и дъскорезница, с която да може да бъде построен будисткия храм и двамата китайци започват строежа, наемайки местни майстори. През 50-те години на миналия век поради трудната поддръжка площта на Сионг Лим е намалена на половина, а през 1980 г. храмът е обявен за национален паметник.

Държавата обаче не поема никаква отговорност по отношение на поддръжката му и с течение на времето той започва да се руши. Едва през 1994 г. е направена основна реставрация и той се превръща в една от най-посещаваните атракции в Сингапур.

Архитектурата на будисткия храм е смесица от различни стилове, тъй като работниците, изграждали го, са от различни краища на Китай. Благодарение на задружните им усилия обаче се стига до пълна хармонизация на фасадата, която със своята красота веднага привлича погледите на минувачите. Храмът се превръща в един от основните будистки центрове в Сингапур и се радва и до днес на голяма посещаемост.

Впечатление правят красиво украсените врати, които водят към вътрешния двор. Там има няколко постройки, всяка от тях посветена на различни божества. Основният храм има седем етажа, които завършват с величествен позлатен купол. Сионг Лим е защитен от Четиримата крале на небето.

Интересен е надписът в храма, според който постройката е направена през 1904 г. по време на царуването на император Куанг Хсу. Истината е, че годината на приключване на ремонтите дейности е 1908 г.

Можете да посетите будисткия храм в Сингапур по всяко време на годината. Влизането в него е безплатно, а работното му време е всеки ден от 6. 30 до 21 ч.

До Сингапут можете да стигнете със самолет от почти всички големи градове в света. Можете да пътувате и с влак или с кола по пътя свързващ Сингапур с Малайзия, както и да хванете ферибот от Индонезия или Малайзия.

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати