Вила Тугендхад в Бърно

30.10.2013
Вила Тугенхад в Бърно

В световноизвестния чешки град Бърно се намира една невероятно красива сграда, която носи името Вила Тугендхат. Тя е разположена в богатия квартал Černá Pole и се счита за един от пионерите на прототипи на модерната архитектура в Европа. През 2012 г. тя беше основно ремонтирана и отново отвори врати за посетители.

Вила Тугендхад е изградена от стоманобетон през периода 1928-1930 г. по поръчка на Фритц и Грета Тугендхад. Направена е по проект на германския архитект Лудвиг Мис ван дер Рое и съвсем наскоро се превръща в икона на модернизма.

Сградата се намира на наклонен терен, от който се разкрива прекрасна гледка. Като цяло конструкцията е прекрасен пример за началото на функционализма, който постепенно се налага в съвременната архитектура.

Вилата е строена само с висококачествени материали, поради което и цената на изграждането й е много висока. Всеки видял с очите си това архитектурно чудо веднага ще прецени, че високите разходи по постройката наистина си заслужават.

Вила Тугендхад включва в себе си изключително модерни технологии за отопление и вентилация, които са съвсем напредничави за времето си. Впечатление прави стъклената фасада, която се отваря чрез специален механизъм, вграден в стената.

На първия етаж се намира великолепно оформеният главен вход, който има преход към терасата, антрето, стаите за родителите, децата и бавачката със санитарни помещения.

Вила Тугенхад, Бърно

Ван дер Рое успява напълно да изпълни намеренията си, като създава усещане за пространство и светлина, които могат да бъдат доловени във всяко кътче на вилата. За тази цел измисля революционна технология, която му позволява да не използва подпорни стени, които биха стеснили пространството.

Освен че се заема с изграждането на вилата Ван дер Рое сам проектира и голяма част от мебелите. Тези, които не са негово лично творение, са дело на Лили Райх - фирма, произвеждаща класическото за времето обзавеждане.

Стените на вилата са оставени празни, без картини или художествени пана. Това в никакъв случай обаче не предизвиква усещане за празнота, защото той е съчетал различни материали, които да служат за декорация. Типичен пример за това е употребата на оникс, който използва при направата на едната стена, която остава отчасти прозрачна.

Интересно е да се отбележи, че семейството на Фритц Тугендхад, който е собственик на еврейска фабрика и самият той е с еврейско потекло, живее само осем години в прелестния си дом. В навечерието на Втората Световна война той е принуден да напусне вилата и цялото семейство търси спасение в Швейцария.

Сградата е конфискувана от Гестапо и е използвана за различни цели, като са направени най-разнообразни реконструкции. По време на Втората Световна война вилата, както и много други сгради в страната, е сериозно разрушена. През следвоенните години е имала различни функции, като за известно време е превърната в обор.

Едва през 1969 г. вилата е обявена за национален паметник и малко по-късно започва ремонта й. През 2001 г. сградата е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

4
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати