Железодобивния завод в Енгелсбери

26.08.2013
Железодобивен завод в Енгелсбери

Железодобивният завод в Енгелсбери (Engelsberg Ironwork)е един от 15-те обекта на Швеция, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, което го превръща в интересно за посещения място. Това е един от най-добре запазените металургични заводи в страната, който освен това има вековно минало. През 1974 г. е официално обявен за исторически паметник, а през 1993 г. е оценен като такъв и от ЮНЕСКО.

Железодобивният завод в Енгелсбери се намира в близост до Норберг, разположил се в красива местност в централна Швеция. Целият комплекс от постройки е заобиколен от езера, гори и живописни селца. Състои се от над 50 постройки и технически съоръжения.

Историята на завода започва през 1681 г. когато Ларсън Гиленхук решава да построи малка фабрика. Наема на работа местни жители, живеещи в планината и постепенно превръща завода в един от най-модерните металургични заводи в света през периода 1700-1800 г.

През 18 в. комплексът вече е огромен и се налага модернизацията му. Функционира до 1919 г., след което за известно време е изоставен. Десетилетия по-късно е превърнат в туристическа атракция и се радва на оживен интерес от страна на туристите.

Историческия металургичен завод се състои от няколко отделни постройки. Ще можете да разгледате самия завод, старинната мелница, домовете на работниците, перално помещение, ковачница, конюшни, стаи на надзирателите и огромно имение, принадлежало на собствениците на завода.

Някога това е била внушителна сграда, която постепенно е загубила блясъка си през годините. За съжаление някои части от обекта не могат да бъдат разгледани, тъй като са частна собственост и достъпът до тях е забранен.

Почти всички постройки са боядисани в червено, което контрастира на зелените тучни поляни. Впечатление ще Ви направи и контраста между двата отделни свят, позиционирани толкова близо един до друг-този на работниците и този на собствениците.

Железодобивния завод в Енгелсбери

Най-голямата сграда е тази, в която някога се е претопявало желязото. От нея се разкрива гледка към огромна ферма за добитък, която е пример за началото на индустриалния архитектурен стил, основаващ се все още на селскостопанския тип.

Зад сградата за топене са разположени къщите на работниците, които са изградени в различни архитектурни стилове, в зависимост от годината на построяването им. Те са разполагали с доста удобства за времето си, а в близост до тях се намира и някогашната пивоварна.

Можете да посетите железодобивният завод в Енгелсбери през лятото, защото посетителския център е отворен само тогава. През този период природата е особено красива и времето е приятно за разходки.

Това е много необичайно място, в което освен металургичен завод и постройките, свързани с него, ще можете да се насладите и на красивите пейзажи, разкриващи се от шведските гори. Можете предварително да си резервирате обиколка из обекта с екскурзовод, от който ще научите допълнителна информация за значимостта му през вековете.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати