Храмът на Небето

10.10.2013
Храмът на Небето, Пекин

Китай и нейната столица Пекин, са сред водещите туристически дестинации. Този град, в който има следи от човешко присъствие от преди 460 000 години, може да Ви предложи едно необикновено съчетание на древна архитектура и модернизъм.

Особен интерес предизвиква Забраненият град в Пекин, който в продължение на векове е бил недостъпен. Може би най-големият образец за архитектурата на древен Китай е триетажния Храм на Небето, който се е превърнал в запазения знак на Пекин. Заради своята значимост той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Храмът на Небето представлява даоистки комплекс, състоящ се от храмови сгради. Разположен е на мраморна тераса в южната част на Пекин в парка "Тиантан". Построен е на три етажа, над които се издигат конусовидни покриви, направени от над 50 000 тъмносини глазирани керемиди.

Той е част от Забранения град и е най-добре запазилият се архитектурен паметник от династията Мин. Тук императорите са идвали, за да се молят на боговете за милост и за добра реколта. Церемонията за почитането на небето била най-специалната дейност на императорите от династият Мин и Цин- нещо, което обикновените хора нямат право да извършат.

Храмът на Небето заема площ от 2, 7 милиона кв. метра и е 4 пъти по-голям от световноизвестния Зимен дворец, също част от Забранения град. Той е комплекс от три храма, които имат кръгла форма, защото древните китайци считали, че небето е кръгло, а земята-четириъгълна.

Храмът на Небето

В благоприятни дни тук са се провеждали множество ритуали, което се усеща от пропитите му със спомени стени. От това ритуално място императорът можел да изпълнява волята на небесата и да осигурява благословията на боговете за хармония, благоденствие и процъфтяване на Китай.

Най-забележителна е залата Чиниантян, в която императорите са се молили за богата селскостопанска реколта. Тя има височина от 40 метра и ширина от 32 метра. Тази дървена постройка е богато украсена, но най-голямо впечатление прави олтарът й, известен като Хуанчу. В архитектурата му са използвани само деветцифрови комбинации, тъй като китайците вярвали, че цифрата девет е многозначна.

Постройките, съставляващи Храма на Небето, се смятат от почитателите на изкуството за научно достижение на архитектурата на древните китайци. В сравнени с останалите постройки в Забранения град няма как да не забележите, че само покривът на Храма на небето има син цвят.

Всички останали сгради са позлатени, за да се демонстрира императорската власт. Сред останалите помещения в комплекса най-голям интерес предизвикват постройки, носещи странни имена, като “ Камък за диалог”, “Три музикални камъка”, стената “Хуейинби” и “Централен камък на небето”.

Днес Храмът на небето се е превърнал в символ на Пекин и е посещаван от милиони туристи от всички краища на света. За ЮНЕСКО той е "най-голямата съществуваща постройка за почитане на небето в древността, той е известен в света с архитектурата и постройките в комплекса. Той не само заема главно място в историята на китайската архитектура, но и е безценно наследство на архитектурното изкуство в света.”

Можете да посетите китайската столица и да видите с очите си Забранения град по всяко време на годината, но най-добрите климатични условия са през месеците май, септември и октомври. Прекалено горещите юни и юли могат в съчетание със замърсения въздух, с който Пекин се слави, да превърнат екскурзията Ви в изтощителна.

Задължително посетете и Великата Китайска стена, тъй като най-близката й точка се намира само на около 70 км. от Пекин. Екскурзията до нея отнема около ден, но имайте предвид че навалицата при нея е почти гарантирана.

4.3
Общо 6 гласували
5 2
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петрова
Петрова
07.03.2014 14:41
И тук бях!
0
0