Цзючжайгоу

07.12.2013
Цзючжайгоу

В Югозападен Китай се намира една местност, която сякаш е излязла изпод четката на някой художник-сюрреалист. Това е долината Цзючжайгоу (Jiuzhaigou), в която можете да видите множество каскадни водопади и бистри езера, които често сменят цвета си.

Цзючжайгоу заема площ от 700 кв. км. в провинция Съчуан и е истински пример за природен феномен. Тази живописна долина е защитена територия и заради значимостта си от 1992 г. е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Сложното за произнасяне име на долината в превод означава "долината на деветте села", защото тук някога са се оформили девет села, населявани от тибетци. Днес те са останали седем на брой, но долината не е променила името си. Постоянните жители, които живеят тук са около 1000 души. Преди териториите да станат защитена зона местните жители са се занимавали с отглеждането на картофи, ечемик, елда, овес, фасул и различни зеленчуци.

След като статутът на земята се променя отглеждането на каквито и да е култури става незаконно. Днес тибетците се изхранват като изработват ръчно направени предмети и сувенири и ги продават на чуждестранните туристи.

Цзючжайгоу се състои от три планински долини, които погледнати отгоре изглеждат като буквата "Y". Входът му се намира в долната част на буквата, но можете да влезнете и от другите долини към парка. Без значение коя посока ще изберете, няма как да пропуснете цветните му езера и многобройните водопади, които въпреки че не са от най-високите, предоставят неповторими гледки.

Цзючжайгоу

За всеки жител на Китай долината Цзючжайгоу е сред най-известните забележителности. За съжаление все още не са мнозината туристи, идващи от Европа, които да са чували за невероятно прелестните пейзажи, които могат да се намерят тук.

За най-голяма атракция на парка се счита езерото на Петте цвята, което се намира в центъра му. Обикновено то е оцветено в синьо, но от време на време променя цвета си от жълто до тъмно зелено.

То е считано за магическо, тъй като дори и през зимата, когато всички езера наоколо се покриват с дебел пласт лед, то изобщо не замръзва. Научното обяснение на повечето изследователи е, че под него има горещи извори, но източници за топла вода все още не са открити.

Съвсем доскоро парк Цзючжайгоу беше сред трудно достъпните туристически дестинации, тъй като до него можеше да се стигне само откъм планинската част. Това пътешествие е отнемало на желаещите преход от около 8 до 10 часа. След като е направено малко летище в района, можете лесно да стигнете до тук за около 3 часа от Шанхай.

Можете да посетите долината Цзючжайгоу по всяко време на годината, но препоръчителни са пролетните и есенните месеци. Без значение кои месеци ще изберете, бъдете сигурни, че гледките, които ще се открият пред Вас са наистина неестествено красиви и пленяващи.

На места ще зърнете пълноводни бистри езера, а на други величествени каскадни водопади. Ако дълго време обаче не е валяло, езерата могат да са напълно пресъхнали и да не успеете да видите величието на водопадите.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати