Замъци Гусуку и наследството на царство Рюкю

12.11.2013
царството на Рюкю

Наред с космополитните градове като Токио, Киото и Осака, туристите в Япония са силно впечатлени и от Окинавските острови, които някога са били част от Кралство Рюкю. Тук се намират величествени замъци и крепости, напомнящи за отдавна отминали времена. Известни са като Гусуку и макар че повечето от тях са в руини, има и някой, които са се запазили в доста добър вид, като замъкът Шури.

Заради своята значимост тези територии са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под иметоЗамъци Гусуку и исторически забележителности от царството на Рюкю (Gusuku Sites and Related Properties of the Kingdom of Ryukyu). Въпреки отдалечеността на този обект, той е сред най-посещаемите дестинации в Страната на изгряващото слънце.

Историята на постройките Гусуку започва още през 8-10 в. Тогава общностите стават по-организирани и започват да разделят селата си едно от друго с дълги стени. Постепенно строителството става масово и започват да се появяват множество укрепления, които по-късно придобиват формата на крепости и замъци. Пет от тях, заедно с няколко по-малки обекта, днес са признати за световно културно наследство.

Замъци Гусуку

Окинавските замъци и крепости са известни най-вече заради дългите си криволичещи каменни стени и височината на гусуку строителството. С този термин се означават доста широки по разнообразие структури, в които влизат дори наблюдателни кули, складове, места за поклонение и гробници.

Най-мащабното строителство се развива през 13-14 в. От тогава датират най-големите и най-известните крепости. По това време островът е разделен на три царства - Hokuzan, Chûzan и Nanzan, които около 1419-1429 г. са обединени от Шо Хиши и стават известни като кралство Рюкю. Тогава са създадени не само солидни замъци и крепости, но и много представителни постройки, които да символизират властта и богатството на управляващите.

Замък Шури

Може би най-популярният замък е Шури, който Шо Хаши изгражда за себе си. Той се превръща в център на политическите и административните въпроси на царството, а днес е един от символите на град Окинава.

Замъкът Шури (Shuri Castle), който е почти напълно разрушен през 1945 г. е реконструктуиран през 1992 г. Възстановяването му продължава почти 35 години, тъй като целта е била видът му да бъде напълно автентичен. В продължение на близо 500 години той е бил резиденция, административен и съдебен център на кралство Рюкю.

Замъкът Шури е построен на изключително добре подбрано стратегическо място. Заобиколен е от планини и реки, които служат като естествени прегради в случай на опасност от нападение. Знае се, че на няколко пъти е горял през вековете, но после е бил възстановяван. Най-голямо поражение търпи по време на войната, когато е бил използван като щаб от японските военни. Това е причина да е подложен на американски бомбардировки, които го сриват почти до основи.

Днес замъкът Шури и всички останали постройки, свидетелстващи за величието на кралство Рюкю се радват на голям интерес от страна на местни и чуждестранни туристи. Ако планирате екскурзия до Япония, не забравяйте да включите и Окинавските острови във Вашия маршрут, защото от забележителностите, които ще видите на тях, ще можете отблизо да се докоснете до японската история, архитектура и култура.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати