Археологически обект Чан Чан

23.11.2013
Археологически обект Чан Чан

Славата на Перу като туристическа дестинация се дължи предимно на Цивилизацията на инките, които са живели някога тук. Основна цел на туристите са градове като Куско и Мачу Пикчу, но всъщност тази държава може да Ви предложи много повече.

Малцина са онези, които знаят, че тук се е намирал най-големият град в Южна Америка и той е построен още преди появата на инките. Това е древният град Чан Чан, основан от народа Чиму около 850 г. След като се образува кралство Чиму град Чан Чан, който е населяван от около 30 000 души се превръща в негова столица.

Изграден е изцяло от глина, но благодарение на факта, че се намира в пустинята, а не в район с чести валежи, е успял да съхрани достатъчно, за да се разбере някогашното му величие. Той е археологически обект, разположен недалеч от Трухильо и заради значимостта си е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Chan Chan Archaeological Zone.

Предполага се, че Чиму възникват от останките на Мочите, но все още няма ясни доказателства за това. За разлика от повечето народи, живели по това време, Слънцето не е било почитано от Чиму. Може би заради това, че те са обитавали пустинните земи то е било по-скоро враг на народа им за разлика от Луната.

На нея са придавани свръхестествени сили най-вече заради факта, че хората са я виждали и денем, и нощем. Смятали, че от нея зависи успешната реколта и промените във времето. В нейно име те често принасяли децата си като жертвоприношение, считайки, че по този начин ги обожествяват.

От град Чан Чан са останали около десет постройки, наричани от археолозите цитадели. За да могат те да бъдат съхранени във времето, за туристи е отворена само една от тях.

Представлява огромна правоъгълна постройка, чиито стени са високи около 10 метра. В нея са живели знатните семейства на държавата. Част от високите стени са декорирани с животински фигури, най-вече на риби и пеликани.

Чан Чан

Рисунките са правени от художници, които са привиквани от различни краища на държавата. Сред намерените предмети в цитаделите на град Чан Чан са и множество керамични съдове, боядисани в черно и текстилни платна, украсени с различни мотиви, направени от вълната на алпаката. И на тях са били изобразени риби и пеликани и се предполага, че тези животни са считани за свещени.

Въпреки че огромната територия, която са притежавали (почти по цялото крайбрежие на Перу)е завладяна от инките, техният град не е разрушен. Империята на Чиму е превзета през 1470 г. от Тупак Инка Йупанки. Това се случва по време на най-големия й разцвет.

Освен огромните цитадели тук е имало и множество други сгради, а в околностите на града са били изградени специални напоителни канали. Малко преди пристигането на европейците и след завладяването на Чан Чан от инките той просто престава да бъде използван и замира.

Днес благодарение на археолозите, а по-късно и на реставраторите, които продължават да полагат усилия този обект да бъде съхранен, древната столица на Чиму се е превърнала в една от най-големите атракции в района на Трухильо.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати