Храмът на Посейдон

12.10.2010
Храмът на Посейдон

Храмът на Посейдон (Temple of Poseidon) е издигнат върху внушителната крайбрежна скала на нос Сунион, от която се открива прекрасна гледка към Егейско море. Самата скала е най-южната точка на областта Атика, която се намира на около 65 км в посока юг от гръцката столица Атина. От тази 60-метрова скал1а на нос Сунион панорамата на близките острови в Егейско море е наистина запомняща се и ако посетите този внушителен монумент от древногръцката история, не пропускайте да му се полюбувате по време на залез слънце.

Самият храм на Посейдон е издигнат около 440 г. пр. н. е. На негово място е имало свещена сграда, която обаче е била разрушена от персите. Останките от светилището, които днес са се запазили на скалата са част от античния храм, построен от архитекта на Тезейона. От внушителната постройка днес са се запазили петнадесет колони, от т. нар. агрилезки мрамор, който се издигат върху масивна основа. Западната част на пантеона е почти изцяло разрушена.

Данни и доста археологически открития свидетелстват, че тази местност е била обитавана векове преди 700 г. пр. н. е. Това светилище на Посейдон е споменато дори в Одисеята на Омир като мястото, където Менелаос спира при завръщането си от Троя. Около 412 г пр. н. е., когато са размирните времена на Пелопонеските войни, целият Сунион е ограден със защитни стени, като храмът е заключен в югоизточния край на крепостното укрепление.

Божествената осанка на Посейдон често изпадала в спорове с други богове за владеене на градове. Един от най-известните в митологията спорове бил именно спорът за Атика с Атина. В разяреният сблъсък на гледни точки Посейдон ударил тризъбеца в брега и направил кон, гласи историята. Други спорове Посейдон имал с Атина за Трезен, а по-късно и с Хера за Арголида. Посейдон имал разногласия и със Зевс за Егина, с Дионис за Наксос, с Аполон за Делфи, с Хелиос за Родос и Коринт. От всики тези спорове Посейдон успял да надделее единствено в този за Коринт. В крайна сметка Посейдон се видял принуден да признае върховенството на Зевс. Непреодолимото чувство на равенство помежду им обаче накарало Посейдон да се опълчи срещу Зевс, заедно с Хера и Афродита, но без успех.

Посейдон всъщност е бог на моретата и брат на Зевс. Той е втори след Зевс по могъщество сред всички древноелински боговете. След като надмогват баща си, заедно със Зевс и Хадес, той получава като награда моретата. На около 500 м от светилището на Посейдон, на малък хълм североизточно е ситуиран и храмът на Атина. От него са останали само руини и повече туристи тук пристигат предимно заради античния Посейдонов храм. От май до септември потокът на посетителите на нос Сунион е най-голям, като освен чужденците, тук идват и доста гърци.

4
Общо 6 гласували
5 3
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати